De tvättar bort sin krisstämpel

NYHETER

100 nya jobb i lilla byn Fredriksberg

1 av 3 | Foto: Nystart Marie Tillman, Henrik Gustafsson och Anders Roos på Fredriksbergs tvätteri ser fram emot en nystart. ”Nu ska vi köra för fullt”, säger Anders Roos.

FREDRIKSBERG. Åk till Ludvika.

Fortsätt rakt in i skogen – tills du tror att du aldrig mer ska se ett hus.

Bakom en skarp krök ligger vackra lilla Fredriksberg.

Och 100 lediga jobb.

Byn är bedårande vacker – och fullsprängd av fräscha jobb.

– Det är väl som om ni skulle få 100 000 nya jobb nere i Stockholm, säger Anders Roos, chef för det landstingsägda Fredriksbergstvätteriet som står i begrepp att fyrdubbla sitt manskap.

Från och med 2011 kommer landstingen i Dalarna, Västmanland, Sörmland och Uppsala att skicka all sin tvätt hit. Troligtvis även Örebro.

Då kommer 26 ton smutstvätt per dygn att cirkulera genom byn som bara har några hundra invånare.

– Vi kommer att bli ett av de största tvätterierna i landet, säger Anders Roos.

Ligger mitt i krisbältet

De boende i samhället kunde inte ha fått ett bättre besked. Fredriksberg ligger mitt i det krisbälte av bruksorter och mindre industristäder som fått känna på lågkonjunkturens allra mörkaste sida.

Suget efter jobb är enormt. Senast tvätteriet nyanställde slogs drygt 300 sökande om 25 platser.

– Därför känns den här satsningen extra kul för bygden. Det kanske rent av blir nyinflyttning till lilla Fredriksberg, säger Anders Roos.

120 förlorade jobbet

För bara två år sedan såg det annorlunda ut. Då var tvätteriet en tom spökbyggnad. I takt med Försvarsmaktens jättebantningar på 1990-talet krympte tvättvolymerna så mycket att verksamheten tvingades stänga 2001.

Totalt förlorade 120 personer jobbet.

Anders Roos och produktionsansvarige Henrik Gustafsson var med och startade upp verksamheten i början av 1980-talet. Förra året gjorde de repris när landstinget i Dalarna ville börja använda de gamla lokalerna igen.

– Vi tillhör nog ett fåtal personer som har startat samma fabrik två gånger. Det kommer inte att bli en tredje, nu ska vi köra för fullt.