Nyheter

Får fira jul på tåg

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Nattåget mellan Göteborg och Åre fast i ödemarken i sju timmar

På ett tåg mitt ute i ödemarken utanför Sundsvall.

Där tvingas flera tågresenärer fira julafton – utan mat och dryck.

– Det är katastrofalt att de inte ens lyckas sköta trafiken på självaste julafton, säger Birgitta som sitter fast på tåget.

Tjugo minuter försenat avgick nattåget mot Duved från Göteborgs centralstation vid halv åtta i går kväll. Halv åtta i morse skulle tåget nå slutdestinationen Åre.

Men tåget har bara lyckats komma förbi Sundsvall. Där sitter det fast mitt ute i ödemarken – mer än sju timmar försenat och långt kvar till Duved.

Slut på mat

– Man tror knappt att det är sant. Först stod vi stilla vid Falköping, sen fastnade vi i Stockholm och nu sitter vi fast här, säger Birgitta som tillsammans med sin familj är på väg till Åre för att fira jul.

Hon berättar att all mat, förutom lite choklad och kaffe, är slut på tåget.

De pressade tågpassagerarna blir allt mer upprivna och barnen frågar sin föräldrar om de hinner fram till tomten.

– Vi klarar ju oss, men det är hemskt att se alla stackars barnfamiljer som blir utan sitt julfriande i år, säger Birgitta.

"Lokfel"

Från SJ meddelar man tåget har stannat på grund av ett lokfel. Vid halvtolvtiden diskuterade trafikledningen olika lösningar.

– Det ligger ett tåg bakom, eventuellt kan det plocka upp de strandade passagerarna, säger Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour.

När kan det ske?

– Vi har ingen prognos i nuläget.

Så det kan ta hela natten?

– Personalen ombord får informera resenärerna om när det kan ske.

Men det går inte. Birgitta berättar att högtalarsystemet har brakat samman och den stressade tågpersonalen försöker att informera alla så gott det går.

Tåg fast i Vårgårda

– Vi förstår att det kan bli en del förseningar på grund av kyla och snö. Men att man inte ens lägger ner kraft att hjälpa resenärer som suttit fast i över sju timmar på självaste julafton är hemskt, säger Birgitta.

Även i Vårgårda har ett tåg stått stilla i över en timme på grund av ett växelfel i Laxå. Även de passagerarna får godta att de kanske inte får fira jul i år.

– Jag har ingen prognos för när felet kan vara avhjälpt, säger Ronny Hörstrand.

Vid 15-tiden hade tåget som Birgitta satt fast på kommit i väg igen.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: