Nyheter

Här går SD ut i protest

Av: 

Andreas Victorzon

NYHETER

Biskop Eva Brunne fördömde rasism och pratade om demonstrationerna.

Då reste sig alla sverigedemokraterna och lämnade Storkyrkan.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, sa en tagen biskop efteråt.

Gudstjänsten som inledde riksmötets öppnande hade bara pågått i en kvart när de 20 sverigedemokraterna lämnade Storkyrkan.

Eva Brunne berättar för Aftonbladet att hon till en början inte förstod vad som hände i kyrkan. När hon insåg att sverigedemokraterna tågade ut, blev hon förvånad.

Fick starka applåder

Hon ser inget märkligt i att hon tog upp demonstrationen kvällen före i sin predikan.

– Mitt uppdrag är att stämma av dagsaktuella frågor som många människor funderar över med evangeliet. Och att predika om människovärde. Men det är alltid tråkigt när folk lämnar kyrkan.

Efter predikan brast de närmare tusen gästerna – politikens, näringslivets och samhällets toppskikt – ut i en flera minuter lång applåd.

”Magiskt ögonblick”

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var ett helt magiskt ögonblick som jag aldrig kommer att glömma, säger S-riksdagsmannen Kent Härstedt.

Han tror att applåden var en uppskattning av biskopens budskap.

– Jag tror också det blev en reaktion på att de reste sig och gick ut, ett sätt att uttrycka tacksamhet att biskopen vågat stå upp mot främlingsfientlighet och rasism på ett så tydligt sätt.

Experter oense

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror inte att biskopen skickade någon särskild passning till SD.

– Jag tror passningen var till att många människor känner rädsla för att främlingsfientlighet och rasism ska sprida sig efter SD:s framgångar. Det är ganska självklart utifrån evangelisk grund att motverka sådana strömningar i samhället.

Jörgen Hermansson, statsvetare vid Uppsala universitet, är inte lika säker:

– Det är svårt att tro att hon inte tar upp det med anledning av den diskussion som varit till följd av att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen.

”En bekräftelse”

Kan man inte se din predikan som en markering mot SD, Eva Brunne?

– Jag använder inte predikostolen för att markera mot någon eller något. Predikostolen är en fri plats att förkunna evangelium och Jesu ord om människor och människovärde.

Hon blev glad för att hon fick så starka applåder efter sin predikan.

– Det känns väldigt gott. Som en bekräftelse på att människor tror på evangelium.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: