Bodströms tuffa beslut

avJoachim Kerpner, Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

USA-resan kan stoppas – flera partier kritiska till hans ledighet

Foto: björn lindahl
Kan tvingas välja Nästa vecka röstar riksdagen pom Thomas Bodström ska få ledigt från sitt arbete.

Thomas Bodström kan ställas inför ett ultimatum:

Lämna riksdagen – eller kom hem från USA.

Flera partier är tveksamma till att ge honom ledigt.

Nästa vecka avgörs frågan i en omröstning bland riksdagens ledamöter.

Då kan Thomas Bodströms långresa få ett abrupt slut. Trots att föräldraledighet ska anmälas två månader i förväg lämnade han in sin ansökan så sent som förra veckan. Nu är han på plats i USA med familjen, men ledigheten är ännu inte godkänd.

Får bara 20 proc

För att få ledigt från riksdagen måste man vara föräldraledig på heltid, men eftersom Bodströms barn går i skolan får han bara 20 procents föräldrapenning.

– Vi ska vara generösa om det finns möjlighet, men min bedömning är att Bodström får välja om han ska vara kvar i USA och lämna riksdagen eller om han vill komma hem och fullfölja sitt uppdrag, säger C-gruppledaren Roger Tiefensee.

Aftonbladets rundringning visar att även FP, MP och SD är tveksamma till att göra något undantag för Bodström.

SD är kritiska

– Ändrar vi principen öppnar det för alla möjliga ledigheter i riksdagen, vilket inte vore så bra, säger Mikaela Valtersson, MP.

SD:s gruppledare Björn Söder är kritisk:

– Bodström har förutsatt att det bara är att slänga in en ledighetsansökan. Han borde inte ha åkt iväg utan att få det förankrat.

Thomas Bodström själv säger att han ännu inte bestämt hur han ska göra om riksdagen säger nej till att ge honom föräldraledigt:

– Det blir ett oerhört svårt val. Antingen måste jag avbryta min vistelse med familjen här eller så måste jag säga upp min riksdagsplats.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM