Nyheter

Sakinehs son fruktar avrättning

Av: 

TT

NYHETER

Sonen till den iranska kvinnan Sakineh Ashtiani som dömts till döden genom stening fruktar att modern kommer att avrättas efter den muslimska fastemånaden Ramadan.

22-årige Sajjad Mohammadi Ashtiani sade i telefon till en presskonferens arrangerad i Paris att modern Sakineh Mohammadi Ashtiani troligen kommer att avrättas nästa vecka när fastemånaden gått mot sitt slut.

Den 43-åriga tvåbarnsmamman har dömts för äktenskapsbrott. Iran har fått hård internationell kritik för domen.

– Ramadan närmar sig slutet och i enlighet med islamisk rätt så kan avrättningarna återupptas, sade sonen under telefonsamtalet.

Får inte träffa henne

Han tillade att han inte tillåtits ha kontakt med sin mor sedan 11 augusti då hon avlade en "bekännelse" i iransk tv. Hennes advokater anser att bekännelsen var framtvingad.

– De besök som tillåts en gång per vecka har ställts in. Vi har fått höra att hon har fått 99 piskrapp i fängelset, sade sonen vidare.

Han talade på persiska medan en tolk översatte till franska för åhörarna vid presskonferensen.

Kan ske i veckan

Den islamiska kalendern varierar något beroende på var man befinner sig i världen men ramadan väntas ta slut under den pågående veckan.

Förutom dödsdomen har kvinnan dömts till tio års fängelse för inblandning i mordet på hennes make.

Franska intellektuella, bland dem filosofen Bernard-Henri Levy, har samlat 80 000 underskrifter på en protestlista.

Brasilien, som har goda kontakter med Iran, har förgäves vädjat om att få ge kvinnan asyl.

SAKINEH, 43, HAR SUTTIT I FÄNGELSE SEDAN 2006

Sakineh Mohammadi Ashtiani, 43, har varit fängslad sedan 2006, och genomgått tre olika rättegångar.

Den första gällde ”otillåten relation” med en släkting till hennes man, och dennes bror. Det är olagligt för kvinnor att träffa män som inte är make, pappa eller bror.

Dessutom misstänktes Sakineh för inblandning i mordet på sin man. En man som kallas Nasser greps och dömdes till döden för mordet. Han räddades från avrättning av Sakinehs barn.

Sakineh dömdes till 10 års fängelse och 99 piskrapp. Hon har aldrig erkänt brotten i domstol.

Av någon anledning valde en annan domstol att åter granska Sakineh, för ett grövre äktenskapsbrott. Inga bevis fanns, endast ett erkännande i polisförhör – som hon tog tillbaka.

Tre av fem domare ansåg henne ändå skyldig, utifrån ”judges knowledge”, en princip som gör det möjligt att döma enbart på personlig övertygelse. Straffet: Döden genom stening.

I somras valde Sakinehs två barn att vända sig till världspressen med sin mammas historia. De fruktar att hon ska stenas, alternativt hängas, och ser uppmärksamhet som sista chansen att rädda sin mammas liv.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: