Norsk dragkraft för Mona Sahlin

Support Norges statsminister Jens Stoltenberg (S) är Mona Sahlins och Socialdemokraternas främsta förebild.
Support Norges statsminister Jens Stoltenberg (S) är Mona Sahlins och Socialdemokraternas främsta förebild.

GÖTEBORG. Nu ska norske statsministern Jens Stoltenberg hjälpa Mona Sahlin att ta hem valet.

– Det var ingen som trodde på det rödgröna samarbetet i Norge. Alla sa att det var omöjligt. Men vi vann – och blev omvalda, säger han.

Operation Stoltenberg har börjat.

Publiken jublar när Jens Stoltenberg greppar mikrofonen i affärscentret Nordstan i centrala Göteborg.

Han gör ingen hemlighet av varför han är här:

– Jag har inget att säga om svensk politik som inte Mona kan berätta bättre. Jag är här för att jag är nära Mona, säger han.

Likheter med Sverige

Norges statsminister Jens Stoltenberg (S) är Mona Sahlins och Socialdemokraternas främsta förebild. Skälen är flera:

Han startade ett rödgrönt samarbete – och vann det norska valet 2005.

Han lyckades dessutom bli omvald 2009.

Han vann mot alla odds. Kort före förra valet hade Arbeiderpartiet 28-29 procent i opinionsmätningarna, precis som Socialdemokraterna nu. Men efter en intensiv spurt fick man över 35 procent av rösterna på valdagen.

– Vi drev massiv mobilisering på slutet. Vi knackade dörr och drev gräsrotskampanjer. Både i Norge och Sverige bestämmer sig alltfler väljare sent, säger Jens Stoltenberg till Aftonbladet.

Nära vänner

Nu hoppas Sahlin upprepa hans bedrift.

Sahlin och Stoltenberg är nära vänner. De har tät kontakt och har hjälpt varandra flera gånger. Mona Sahlin avslöjar bland annat att Stoltenberg var hennes rådgivare innan hon startade det rödgröna samarbetet i Sverige 2008.

– Vi hade mycket diskussioner med Jens, men också med Martin Kolberg som var partisekreterare för Arbeiderpartiet då. Det är absolut så att vi har lyssnat och lärt av dem, säger Mona Sahlin.

Allt kopierade hon dock inte. I Norge består de rödgröna av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet (Sosialistisk Venstreparti) och Centerpartiet.

– Även om svenska och norska socialdemokraterna står nära varandra så finns det också skillnader - och en av dem är Centerpartiet, säger Jens Stoltenberg.

Publisert: