Madeleine skippar årets Nobelmiddag

NYHETER

Prinsessan Madeleines närvaro vid Nobelbanketten i Stadshuset brukar vara ett självklart inslag.

I år ratar hon den högtidliga middagen helt.

– Hon arbetar i New York och kan inte hålla på och åka fram och tillbaka, säger Nina Eldh, informationschef vid kungliga hovet.

Nobelpristagare från hela världen har redan börjat anlända till Stockholm för att vara med när Nobelveckan inleds i morgon.

På fredag är det Nobeldagen med prisutdelning och den händelse som kanske uppskatttas mest av svenska folket som sitter hemma och tittar – Nobelbanketten.

I år är det premiär för prins Daniel att vara med på banketten. Däremot uteblir prinsessan Madeleine från festligheterna.

– Hon arbetar i New York och kan inte hålla på och åka fram och tillbaka. Hon ska stanna där fram till jul, säger Nina Eldh, informationschef vid kungliga hovet.

Men är inte Nobelmiddagen att betrakta som ett viktigt evenemang?

– Nu är det så att hon jobbar i New York.

Finns det någon annan orsak till att hon inte kommer?

– Nej, det gör det inte alls.

Enligt hovexperten Roger Lundgren är det inte konstigt att Madeleine avstår från att medverka vid Nobelmiddagen när hon är i USA. Även om svenska folket och tv-tittarna tycker att Nobelbanketten är en stor händelse så ser inte kungafamiljen det på samma sätt.

– För dem är allting lika viktigt. De har ingen skala för det där. Dessutom gör Daniel sin debut i år, säger han.

Kungen alltid med

Den enda ur kungafamiljen som alltid har varit med på Nobeldagen är kungen.

– Victoria kom inte heller när hon bodde utomlands. Drottningen har varit borta en gång när hon hade influensa, säger Roger Lundgren.

Att Madeleine inte ska medverka under Nobelveckan har varit bestämt sedan länge. Roger Lundgren har förståelse för att kungabarnen väljer att prioritera andra åtaganden.

– Många tittar på Nobelfesten av en anledning och det är inte för att man tycker att de här gubbarna som har vunnit är så roliga. Det är för att se vad drottningen, prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria har på sig, säger han.