Nyheter

Säljstopp för bakteriekött

Av: 

Kerstin Danielson

NYHETER

Ministern efter Aftonbladets avslöjande: Det är allvarligt

BILLIG – MEN FARLIG På den här fabriken i Nova Mutum i norra Brasilien slaktas och styckas kyckling som sedan säljs i Sverige.
BILLIG – MEN FARLIG På den här fabriken i Nova Mutum i norra Brasilien slaktas och styckas kyckling som sedan säljs i Sverige.

STOCKHOLM/GÖTEBORG. Mängder av bakteriesmittat kyckling­kött importeras till Sverige.

Efter Aftonbladets avslöjande i går inför en av de största grossisterna omedelbart säljstopp.

Nu väljer även jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) att kommentera kycklingskandalen:

– Vi måste ställa krav på maten, sådana här produkter ska vi inte ha i Sverige.

5 av 16 importerade kycklingar i Afton­bladets och Livsmedelsverkets test var smittade med antibiotikaresistenta tarmbakterier.

Den unika undersökningen avslöjade för första gången att svenska konsumtenter riskerar få i sig de farliga bakterierna.

Förra året dog tre spädbarn på Västerås lasarett efter att ha smittats med ESBL-bildande tarmbakterier som står emot antibiotika. Bakterierna dödar 25? 000 människor varje år i Europa.

Säljs till storkök i Sverige

Det är fortfarande oklart hur stor risken är att smittas via maten och om det finns några sådana fall i Sverige. Men om köttet inte är ordentligt tillagat är det fullt möjligt att smittas.

Kycklingarna som bar på bakterien kommer från Holland, Brasilien och Argentina och säljs i huvudsak via grossister till svenska storkök.

Efter att undersökningen publicerades i går reagerade en av Sveriges största matgrossister, Servera, med att omedelbart sluta sälja brasilianskt kycklingkött.

– Vi kommer ha säljstopp tills vi får klarhet i hur det här förhåller sig, säger Nils Berntsson på Servera.

En annan stor svensk grossist, Menigo, kommer nu gå igenom sitt sortiment för att se om de kan ha partier av smittad kyckling.

– Vi säljer mest svensk kyckling men vi ska kontrollera det här och se om allt är schysst, säger Johan Köhler på Menigo.

”Maten ska vara sund”

Jordbruksminister Eskil Erlandsson tycker det är allvarligt att smittad mat importeras till Sverige. Att offentliga kök som skolor och sjukhus är de största kunderna gör saken än mer allvarlig.

– Vi serverar tre miljoner måltider om dagen från offentliga kök. Det är viktigt att den är god och sund och därför måste vi ställa krav på den vara man köper, säger han.

Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, kräver ett förbud mot att antibiotika ges i före­byggande syfte – vilket ligger bakom den explosionsartade ökningen av multiresistenta bakterier.

– Och skärp kontrollen av dem som importerar och säljer kyckling, säger han.

Han hoppas att Aftonbladets avslöjande leder till skärpt kontroll. Och han efterlyser större ansvarstagande bland dem som importerar och säljer kyckling.

– I butiken kan konsumenten åtminstone skydda sig genom att köpa ursprungsmärkt kyckling. Men på restauranger och i offentliga mat­salar är vi utlämnade, säger Jan Bertoft.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: