”Assange – en riktig supersnackis på nätet”

Nyheten om våldtäktsanklagelserna mot Wikileaks grundare Julian Assange spred sig som en löpelöd bland de sociala medierna.

Och spekulationerna tog ny fart då chefsåklagaren plötsligt avskrev misstanken.

Sofia Mirjamsdotter. Skriver om: Sociala medier.
Sofia Mirjamsdotter. Skriver om: Sociala medier.

När nyheten att Wikieaks grundare anhållits i sin frånvaro blev känd tidigt i morse spred den sig som en löpeld över världen. BBC, CNN och New York Times sajter hade nyheten på sina förstasidor. Och den blev snabbt det mest kommenterade och diskuterade ämnet på nätet.

När chefsåklagaren Eva Finné hävde anhållan på lördagseftermiddagen tog spekulationerna och kommentarerna på nätet ny kraft.

Världens mest diskuterade

Just nu är Julian Assange är världens mest diskuterade person på mikrobloggen Twitter. Assange och Wikileaks var på lördagskvällen de i särklass mest diskuterade ämnena på svenska bloggar, enligt bloggbevakaren knuff.se.

Och Google ger 1 070 000 träffar på "Assange and rape" och tusentals bloggare skriver om anklagelserna.

”Detta är stort”

Sofia Mirjamsdotter, frilansjournalist och känd mediebloggare, höll på att sätta morgonkaffet i halsen när hon läste om våldtäktsanklagelserna mot Assange på Twitter.

– Oj, detta är stort, tänkte jag. Historien har allt dramaturgiskt, både krig och sex. Och det är på nätet som Assange och Wikileaks är stort, säger hon.

Mirjamsdotter säger att nyheten är "väldigt tacksam" för alla möjliga konspirationsteorier. Assange är både kontroversiell och hemlighetsfull och ses inte med blida ögon av den amerikanska ledningen. Särskilt inte efter Wikileaks senaste avslöjande där de i ett samarbete med andra medier publicerade 90 000 hemliga dokument från landets krigsmakt om kriget i Afghanistan.

Publisert: