”Det var ett övergrepp”

Av: Jessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En av kvinnorna berättar om sina anklagelser mot Julian Assange

En av kvinnorna som anmält Julian Assange gav i går en intervju till Aftonbladet.

– Den andra kvinnan ville anmäla för våldtäkt. Jag gav min berättelse som vittnesmål till hennes berättelse och för att stötta henne, säger hon.

Under sitt besök i Sverige har Julian Assange träffat de båda kvinnorna. Han anhölls först i sin frånvaro för att ha våldtagit den ena, men chefsåklagare Eva Finné drog tillbaka misstankarna i går eftermiddag.

Fick kontakt

Samtidigt uppgav dock åklagarmyndigheten att Wikileaks-grundaren ännu är misstänkt.

– Ärendet är alltjämt öppet och i lagens namn är han fortfarande misstänkt. Vad brottsrubriceringen blir i slutändan kan jag inte svara på, Finné ska titta vidare på ärendet, säger Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten i Stockholm.

Den kvinna som Aftonbladet pratade med i går är i 30-årsåldern och säger att hon för sin del anser sig vara utsatt för ett sexuellt övergrepp, eller ofredande, men ingen våldtäkt.

Detaljerad berättelse

Upprinnelsen till polisanmälan kom i fredags. Då kontaktades hon av den andra kvinnan – som hon inte träffat tidigare. Kvinnan, som är mellan 20 och 30 år, berättade en liknande, men värre, historia.

Av hänsyn till den pågående utredningen ville kvinnan i 30-årsåldern inte ge fler detaljer i går, men hon har lämnat en mycket detaljerad redogörelse till polisen. Även den andra kvinnan har lämnat ett detaljerat vittnesmål.

Gick tillsammans

– Jag trodde direkt på hennes uppgifter eftersom jag själv haft en upplevelse som liknande hennes berättelse, säger kvinnan i 30-årsåldern till Aftonbladet.

De båda kvinnorna beslöt att gemensamt gå till polisen för att lämna sina uppgifter.

– Det är helt fel att vi skulle vara rädda för Assange och därför inte velat anmäla. Han är inte våldsam och jag känner mig inte hotad av honom.

I båda fallen har det handlar om frivilligt sex till en början som i ett senare skede övergått i övergrepp, uppgav kvinnan i går.

– Den andra kvinnan ville anmäla för våldtäkt. Jag gav min berättelse som vittnesmål till hennes berättelse och för att stötta henne. Vi står fullt ut för uppgifterna.

”Inte iscensatta”

De konspirationsteorier som översvämmar nätet just nu avfärdar hon bestämt.

– Anklagelserna mot Assange är förstås inte iscensatta av varken Pentagon eller någon annan. Ansvaret för det som hänt mig och den andra tjejen ligger hos en man med skev kvinnosyn och problem att ta ett nej.

Publicerad: