”Planen kan bli stående hela helgen”

Av: Jessica Balksjö, Josefine Hökerberg, Mikael Stengård, William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Flygstoppet sprider sig som en löpeld över Europa

Bilden från Eurocontrol visar flygtrafiken över Europa och togs klockan 16 på fredagen. Norra Europa är helt tomt. Klicka på bilden för större format!
Bilden från Eurocontrol visar flygtrafiken över Europa och togs klockan 16 på fredagen. Norra Europa är helt tomt. Klicka på bilden för större format!

Stoppet i flygtrafiken sprider sig som en löpeld över Europa och lamslår flygtrafiken.

– Som det ser ut nu kan flygplanen stå på marken hela helgen, säger Björn Stenberg på Luftfartsverket.

På grund av den stillastående flygtrafiken varslar SAS 2 500 anställda på flygplatser i Norge om permittering.

Askomolnet är den direkta anledningen till varslet, som gäller markpersonal på framför allt Gardemoen utanför Oslo. Varslet kommer bara att användas om trafiken inte har kommit igång på måndag. Det uppger SAS till TT.

– Enligt norsk lag måste vi ge varsel minst två dygn innan, därför gör vi det nu. Vi måste också varsla hela gruppen, i det här fallet alla markanställda, även om en del kan jobba, säger Elisabeth Manzi, presschef på SAS.

TT rapporterar att stoppet i trafiken kan leda till miljardförluster för de drabbade flygbolagen.

Askan lamslår norra Europa

Askmolnet efter vulkanutbrottet på Island stoppade nästan all flygtrafik i norra Europa på fredagen.

Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Kroatien, Slovakien, Schweiz och Ungern stängde sina luftrum på fredagen liksom delar av Österrike och Polen.

Följande länder stoppade flygtrafiken redan under torsdagen:

Storbritannien

Belgien

Irland

Nederländerna

Norge

Sverige

Danmark

Finland

Norra Frankrike samt alla flygplatser i Paris.

Tyskland– delar av Sydtyskland höll öppet på fredagen men stängdes under kvällen.

Begränsningar i flygtrafiken förekommer även i Bulgarien, Rumänien och Ryssland.

Italienska myndigheter meddelade sent på fredagskvällen att de stänger flygrummet ovanför landets norra delar från och med lördag morgon, enligt AP.

I Ryssland höll alla flygplatser öppet förutom Kaliningrad.

Irland kunde öppna större delen av sitt flygrum på fredagen.

I Paris tilläts ett fåtal plan lyfta och landa under en tillfällig lucka i askmolntäcket, rapporterar AP.

Halva Europas flygrum är dött

Enligt den europeiska samordningsmyndigheten Eurocontrol berör flygstoppet 50 procent av Europas flygrum. 60 procent av Europas flyg står i dag stilla.

– Norra Europas himmel är helt tom, sade Eurocontrols Brian Flynn vid en presskonferens på fredagen.

Nya askmoln på väg in

Undantaget är några flygningar lokalt i Norrland och i Nordnorge. Men på fredagseftermiddagen kom beskedet att även det luftrummet stängs igen under kvällen. Indikationer visar att nya askmoln är på väg in från Norge.

Sedan klockan 21 på fredagen är allt luftrum i Sverige stängt från Umeå och söderut. Norr om Umeå är det fortfarande öppet, men det kommer att stängas ända upp till Skellefteå och Luleå, det vill säga den 66:e breddgraden, klockan 06 på lördag morgon.

Luftfartsverket ser ingen ljusning för flygtrafiken i landet under helgen. Planen kan därmed stå stilla ända till på måndag.

– Vi har egentligen inga långtidsprognoser, men som det ser ut nu verkar det inte bli några förändringar de närmaste dagarna, det innebär att flygen kan stå stilla till på måndag, säger Björn Stenberg (LFV).

Även Norge stänger

Även Norge stänger nu luftrum som öppnades tidigare under fredagen (Trondheims flygplats). Orsaken: de nya askmolnen.

Enbart en liten passage norr om Trondheim förblir öppen, säger Björn Stenberg på LFV.

Gardemoen utanför Oslo beräknas kunna öppna tidigast på söndag.

Läget i den europeiska flygtrafiken kommer att vara oförändrat de närmaste 24 timmarna, meddelade den europeiska samordningsmyndigheten Eurocontrol vid en presskonferens klockan 15.30 på fredagen. Under fredagen gjordes omkring 12 000 flygningar i Europa, jämfört med det normala 28 000.

Samtidigt meddelade det europeiska tågbolaget Eurostar att de körde nära 50 000 passagerare mellan London, Paris och Bryssel.

SJ sätter in extratåg

I Sverige utbröt trafikkaos när tusentals flygresenärer i går försökte hitta alternativa resesätt. Folk slåss om tåg, buss biljetter och hyrbilar.

Redan nu är trycket inför helgen så stort att SJ kört extratåg hela dagen på flera avgångar mellan de större städerna.

– Man måste ligga på om man ska komma med. Men även om det är fullt kan man höra av sig igen. Det finns goda chanser att komma med, säger Sven Ingvar Håkansson, pressinformatör på SJ.

Bussbolaget Swebus ökade sin kapacitet i Sverige trefalt för att hantera efterfrågan. Biluthyrningsfirman Hertz meddelade att det över huvud taget inte går att boka bil för envägsresa till utlandet fram till åtminstone söndag, skriver TT.

Tiotusentals svenskar fast utomlands

Runt om i världen sitter tiotusentals svenskar som väntar på att få flyga hem.

– Vi jobbar dygnet runt på att få hem dem men kan inte omboka dem förrän vi vet när de svenska flygplatserna öppnar. De har fått hotellrum och matersättning så länge, säger Anders Lindström, presstalesman på SAS.

Ute i Europa är hotellen fullbokade med européer som desperat försöker hitta alternativa resevägar hem.

WHO varnar: Bär mask när askan börjar falla

Världshälsoorganisationen WHO gick i dag ut och varnade för hälsorisker som kan uppstå när askan faller till marken.

– Vi rekommenderar européer att stanna inomhus när askan börjar falla. Partiklarna kan vara farliga för lungorna, säger talesmannen David Epstein och uttrycker stor oro.

Men än är det ingen fara för Sverige, lugnar Thomas Sandström, professor i lungmedicin vid Norrlands universitetssjukhus.

– Nej, halterna över Sverige är alldeles för låga för att påverka hälsan.

STRANDAD PÅ FLYGPLATS I FRÄMMANDE LAND – DET HÄR KAN DU GÖRA

Prata med bolaget du köpt resan av. Flygbolaget är ansvarigt för att hjälpa sina resenärer vid inställda flygavgångar. SAS ger pengarna tillbaka till drabbade passagerare i det här fallet. Resenärer hos andra flygbolag har rätt att boka om eller avboka resan om flyget ställs in eller försenas i mer än fem timmar, enligt Konsumentverket.

Vänd dig till ditt försäkringsbolag. De flesta hemförsäkringar innehåller ett reseskydd, men hos flera bolag krävs ett tillägg för att få ersättning vid en försening.

Reseskyddet gäller vid försenade flyg – i de flesta fall fungerar de så att du får en viss summa, runt 500 kronor, efter mellan sex och åtta timmar och sedan samma summa igen när det gått 24 timmar. Maxutbetalningen är 5 000 kronor. Försäkringarna täcker inte inställda flyg eller inkomstbortfall.

Se till att göra en skriftlig skadeanmälan så snabbt du kan och redovisa kostnaderna, som hotell eller hyrbil, med kopior på kvitton.

Utrikesdepartementet hjälper inte till att forsla hem strandsatta svenskar. UD:s presstjänst meddelar att det är respektive flygbolags skyldighet att bistå i sådana här situationer.

Här kan du följa det isländska askmolnets framfart över Europa och hur det påverkar flygtrafiken.

Aftonbladets Mikael Stengård rapporterar minut för minut.

Ställ gärna dina frågor om kaoset direkt till honom i live-rapporteringen.

Under morgonen meddelade svenska Luftfartsverket, LFV, att flygtrafiken nordväst om Gävle öppnar klockan åtta. LFV:s mål är att få igång den övriga trafiken klockan 15, men inget garanteras.

Publicerad: