”Ett bråk om bröllopet – som urartade”

NYHETER

Lindas sons försvarare om hur han tror att mordet begicks

FALUN. Bröllopet var inte tänkt att bli av. Ett bråk mellan Mats och Linda slutade i katastrof och Mats mördade Linda.

Det är vad som hände, tror ett av målsägarbiträdena i det uppmärksammade målet.

– Det tryck och den ångest som Alm upplevde tog överhanden och han återvände till kroppen, säger Hans Östberg.

Det är snart tio månader sedan spanskläraren Mats Alm anmälde sin sambo Linda Chen som försvunnen.

Sedan dess har hon hittats död, han har åtalats för mord och ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall har spelats upp för öppen ridå.

Slutplädering

I dag har slutfasen av mordrättegången inletts i Falu tingsrätt. De sista tre av de 40 vittnena har hörts och Linda Chens sons målsägarbiträde höll sin slutplädering.

När Mats Alm själv fick chansen att tala sammanfattande han dagen med:

– Det snurrar på hela tiden. Jag har inte hunnit tänka så mycket på framtiden men jag skulle gärna träffa min familj igen.

Sitter spikrak i ryggen

När Linda Chens sons advokat Hans Östberg höll sitt slutanförande för rätten drog han sin teori om vad som hänt Linda Chen. Sonen är i dag 12 år gammal och Östberg kräver 75 000 kronor i skadestånd.

– Alm har uppsåtligen berövat Linda Chen livet, det tycker jag är bevisat.

– Det planerade bröllopet hade knappast kunnat genomföras och det är här man bör söka motivet. En bröllopsfest utan mat och dryck och bokad lokal går inte att genomföra. Jag tror att de började bråka om bröllopet och att det slutade i katastrof. Det är även bevisat att Alm ljuger om kidnappningshistorien, säger Östberg.

När Hans Östberg talade satt Mats Alm spikrak i ryggen och tittade rakt mot advokaten. Han följde uppmärksamt varje ord han sa.

”Hur visste han?”

– Det tryck och den ångest som Alm upplevde tog överhanden och han återvände till kroppen. De som var först på plats har sagt att kroppen var täckt av ris och grenar och det knappt gick att se vad det var för något.Trots det visste han att det var Lindas kropp som låg där och att hon var död. Hur visste han det?

• I rätten i dag vittnade även den rättsläkare som obducerade Linda Chens kropp. Läkaren berättade att Lindas kropp var i så dåligt skick att en dödsorsak inte kunnat fastställas.

• Även en rättskemist vittnade om att inga droger hittats i Mats Alm kropp, trots att han själv påstått att han drogats av de män han sagt kidnappat honom.

• En it-tekniker från polisen gick även igenom Mats Alms dator och den trafik som pågått där under de dagar Alm säger att han varit kidnappad. Det har bland

annat visat sig att datorn varit uppkopplad mot ett nätverk på Stockholms stadsbibliotek och på den buss mellan Stockholm och Söderhamn där vittnen säger sig ha sett Mats Alm. Bland annat har den som använt datorn kopplat upp sig på flera trådlösa nätverk. Sedan sökt på resor in och ut ur landet, information om Linda Chen-fallet och vandrarhem i Malmö bland annat.

I morgon avslutas rättegången.