Obama och Cameron ska prata olja

Av: William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Spänningarna mellan USA och Storbritannien växer i takt med det brittiska oljebolaget BP:s oförmåga att stoppa oljespillet i Mexikanska Golfen.

I dag ska president Barack Obama och premiärminister David Cameron talas vid på telefon för att lugna ner situationen.

Synen på BP skiljer sig åt i USA och Storbritannien.

I USA är ilskan och frustrationen stor efter en lång rad misslyckade försök från oljebolagets sida att täta oljeläckan.

I Storbritannien däremot är BP ett av de allra största och viktigaste bolagen i landet. Miljontals britters pensioner är beroende av bolagets framgångar eftersom stora delar av pensionsfonderna är investerade i BP, skriver AP.

Klyfta mellan länderna

Situationen har lett till spänningar mellan de två länderna, i synnerhet som president Obama själv är under hård press att visa sig handlingskraftig inför det amerikanska folket.

I intervjuer har Obama varit stenhård i sin kritik av BP och dess företrädare. Nyligen antydde han att vd:n Tony Hayward borde få sparken och i flera uttalanden har Obama refererat till bolaget som ”British Petroleum”, trots att det var länge sedan det multinationella bolaget övergick till att bara använda förkortningen BP, rapporterar AP.

Cameron i svår sits

Den brittiska premiärministern David Cameron försöker gå en medelväg där han dels visar förståelse för amerikanernas ilska och dels visar att han stöttar det för britterna viktiga bolaget.

– Det ligger i allas intresse att BP fortsätter vara ett finansiellt starkt och stabilt bolag, säger Cameron till AP.

Under lördagen ska Obama och Cameron talas vid på telefon i ett försök att överbrygga motsättningarna som uppstått och hitta en handlingsplan för framtiden.

Ett av de stora diskussionsämnena den senaste tiden har varit frågan om BP:s aktieutdelning. USA pressar bolaget att ställa in utdelningen för det andra kvartalet och i stället koncentrera sig på att betala för oljesanering och ekonomisk kompensation till drabbade.

I går mötte BP:s svenske svenske styrelseordförande Carl-Henric Svanberg den brittiska premiärministern. Han talade också med Cameron på telefon. Svanberg är även kallad till möte med Obama i nästa vecka.

Publicerad: