BP: Oljeläckan har stoppats

Houston (TT-Reuters). BP uppger att det för första gången sedan april inte längre läcker olja ut i Mexikanska golfen.

Bolaget påskyndar nu försäljningen av tillgångar för 20 miljarder dollar för att få fram kapital efter katastrofen.

Under torsdagen har BP testat att stänga ventilerna på den nya uppsamlingshättan som placerats över utsläppsplatsen. Enligt bolaget visar de tidiga resultaten att hättan stoppat oljeläckaget fullständigt.

– Det är ett gott tecken men vi är långt från mållinjen, sade BP:s operative chef Doug Suttles.

President Barack Obama, som fått se sina opinionssiffror dala i spåret av oljekatastrofen, säger att det är ett positivt tecken men betonar att de senaste ansträngningarna att få stopp på oljeläckaget fortfarande befinner sig på teststadiet.

Aktien steg

BP:s aktie steg med tio procent efter nyheten.

Den amerikanska kustbevakningen säger dock att BP troligen måste öppna oljeflödet igen efter att testet är slutfört. Det betyder inte att oljan kommer att rinna okontrollerat ut i havet. Oljebolaget kommer då att återuppta försöken att pumpa över oljan till fartyg. Förhoppningen är att klara 80 000 fat om dagen.

Testet kan ta upp till 48 timmar.

Oljeläckaget i Mexikanska golfen har pågått i tolv veckor och är den värsta miljökatastrofen i USA:s historia.

Få fram kapital

BP skyndar nu på försäljningen av tillgångar på upp till 20 miljarder dollar i ett försök att få fram kapital efter oljekatastrofen, skriver Financial Times på fredagen.

Bolaget slipar på försäljningsdetaljerna, bland annat överlåtelse av amerikanska tillgångar till energibolaget Apache Corporation värda upp till 12 miljarder dollar, skriver tidningen och hänvisar till källor med insyn i frågan.

Ett tillkännagivande väntas de närmaste veckorna. En icke namngiven uppsatt källa i BP säger att bolaget lätt kan få fram 20 miljarder dollar.

Summan är dubbelt så stor som den bolaget angav i förra månaden.

Kompensation

BP har lovat ta ansvar för oljekatastrofen i Mexikanska golfen och bygga upp en katastroffond på 20 miljarder dollar för att kompensera människor och reparera miljöskador.

En försäljning till det amerikanska olje- och gasbolaget Apache skulle inkludera en andel i Prudhoe Bay, det största oljefältet i Nordamerika.

BP vill också sälja en del av sin andel på 60 procent i Pan American Energy of Argentina, värd nio miljarder dollar.

Ett avtal med Royal Dutch Shell att köpa BP:s minoritetsandel i Mars-fältet i Mexikanska golfen är också en möjlighet.

Oljekatastrofen har hittills kostat bolaget 3,5 miljarder dollar i kompensation till invånare i regionen. Summan kan bli tio gånger högre.

TT

Publisert: