Nyheter

Knacka dörr – så ska M vinna valet

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Norska Heidi lär politikerna att jaga röster

Norska Heidi ska hjälpa Moderaterna att vinna valet.

Och metoden är urgammal.

Nu storsatsar partierna på traditionell dörrknackning.

Sociala medier i all ära – i helgen samlas runt 800 moderater från hela landet i Upplands Väsby för att lära sig att knacka dörr.

Och de är inte ensamma. Aftonbladets genomgång visar att alla riksdagspartier, utom Miljöpartiet, storsatsar på traditionell dörrknackning inför valet. Förebilderna finns i väst – bland Obamas och McCains fotfolk – och hos partikamraterna i Norge.

Besökte 35 000 hushåll

Stortingsvalet i september blev en framgång för såväl röda Arbeiderpartiet som blå Höyre. Båda satsade på samtal med väljarna genom ”husbesök”.

– I förhållande till tid och resurser var nog husbesöken huvuddelen av valkampanjen, säger Heidi Nordby Lunde, som ledde Höyres dörrknackningskampanj i Oslo.

På fyra veckor fick 35 000 hushåll besök. Varje kväll deltog mellan 300 och 400 valarbetare. I helgen är Nordby Lunde i Stockholm för att ge sina bästa råd till de svenska moderaterna.

– I områden där vi varit aktiva tycker vi oss se positiva effekter på valresultatet. I vår medievardag, där vi utsätts för så mycket information, försvinner det personliga samtalet. Jag tror att det är jätteviktigt.

Skäller inte hemma

I Sverige visar undersökningar att många helst vill slippa politiker vid tröskeln. Men Heide Nordby Lunde tror på metoden:

– När man står ute på torgmöten kommer det ofta fram personer som är arga och skäller. Men när man kommer hem till folk sker det sällan eftersom de blir lite överraskade.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Aftonbladets bloggar
Publisert: