En kvinna död i brand

NYHETER

En rullstolsburen kvinna har avlidit i en lägenhetsbrand i Helsingborg på juldagen.

Branden utbröt vid 14-tiden i en lägenhet på femte våningen i ett bostadshus. Polisen uppger att kvinnan troligen råkade sätta eld på sina kläder.

– Vi tror det är rökning som har ställt till det i det här fallet, säger Thorsten Persson, inre befäl vid Helsingborgspolisen.

Kvinnan ska enligt honom ha varit storrökare. När hon påträffades var hon redan avliden och hade omfattande brännskador.

En olyckshändelse

Enligt Thorsten Persson ska det dock inte ha varit någon totalbrand i lägenheten utan skadorna var begränsade till kvinnan själv och ett litet område runt omkring

Ni tror att hon på något sätt råkat tända eld på sina egna kläder med en cigarett?

– Ja, det är troligen så det har gått till, säger Thorsten Persson.

Enligt honom var det grannar som först uppmärksammade att en brandvarnare ljöd. De lokaliserade ljudet till kvinnans lägenhet och försökte ta sig in men dörren var låst.

Hämtade nyckel

Eftersom de visste att hon hade hjälp av hemtjänsten, vars kontor låg i närheten, sprang grannarna dit för att hämta en nyckel. Med nyckeln fick de upp dörren men på grund av röken kunde de inte ta sig in utan tvingades vänta på räddningstjänsten – som dock inte hann fram i tid för att rädda kvinnans liv.

Elden hann aldrig sprida sig och övriga boende i huset behövde aldrig evakueras.