Misstänks för fler mord

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-12-20

Firas al-Shariah, 23, och Kooros Effatian, 66, sköts ihjäl i Malmö 2003. Nu misstänks Peter Mangs ligga bakom båda dåden.
Firas al-Shariah, 23, och Kooros Effatian, 66, sköts ihjäl i Malmö 2003. Nu misstänks Peter Mangs ligga bakom båda dåden.

Den misstänkte serieskytten Peter Mangs i Malmö misstänks för ytterligare två mord, uppger åklagaren för Aftonbladet.

Han kommer i morgon att begäras häktad för sammanlagt tio mordförsök och tre mord.

Och 38-åringen kan ha hållit på så länge som i sju år.

Utredningen kring Peter Mangs växer.

Och om misstankarna stämmer har han mördat under en lång tid.

Mördades på samma gata

Han misstänks nu för tre mord och tio mordförsök enligt åklagaren och i morgon när han begärs omhäktad kommer han att begäras häktad för alla de brotten.

När Mangs senast häktades var det för ett mord och fem mordförsök.

De nya morden är två mord på Lindängen 2003. De båda mördade männen hade utländsk bakgrund. Kooros Effatian, 65 år hittades mördad i sin lägenhet på Gånglåtsvägen i Malmö den 14 juni.

Såg kopplingar

En och en halv månad senare, den 28 juli, sköts 23-årige Firas Al-shari ihjäl på samma gata. Han sköts bakifrån med en automatpistol när han var på väg till jobbet på morgonen. Kulan kan komma från samma vapen som vid mordet på Kooros Effatian.

När Kooros son Kiarash Effatian läste om Peter Mangs såg han själv direkt kopplingarna.

– Vi har aldrig haft något att göra med någon skytteklubb, därför var det så konstigt att någon hade ringt honom från skytteföreningen, jag tror att det var Limhamns. När jag såg att Mangs varit aktiv där kändes det som ytterligare en stark indikation, säger han.

De nya mordförsöken som Mangs nu misstänks för är alla riktade mot personer med utländsk bakgrund:

Ett mordförsök den 23 oktober 2010.

Ett mordförsök den 23 oktober 2009.

Ett mordförsök den 19 juni 2010.

Ett mordförsök den 31 december 2009.

Och ett mordförsök den 28 november 2006.

– Hur han ställer sig till anklagelserna får redovisas i morgon. Bevisläget är gott, säger chefsåklagare Solveig Wollstad till Aftonbladet.

Men enligt polisen nekar Mangs fortfarande till brott – även de nya anklagelserna.

Bara en vän

Peter Mangs greps den 9 november i år efter en rad av skottlossningar i Malmö. Han häktades sedan på sannolika skäl misstänkt för ett mord och fem mordförsök.

Mordet på 20-åriga Trez West Persson begicks den 10 oktober 2009. Den senaste av skjutningarna som Mangs misstänks för ägde rum i augusti i år.

Peter Mangs nekar till brott, men ett av hans vapen har kunnat kopplas till minst en av skjutningarna, enligt vad en källa har uppgivit till Aftonbladet.

I den så kallade paragraf 7-undersökningen som nyligen lämnades in till Malmö tingsrätt framgår det att Peter Mangs kan lida av en psykisk störning, både vid tiden för det misstänkta brottet och vid tiden för undersökningen.

I undersökningen berättar Mangs själv hur han har dålig kontakt med sin familj och hur han bara har en enda vän. För det mesta underhåller han sig själv.