Linnea, 1, utlöste bomblarm i USA

avNivette Dawod

NYHETER

Pappan: Det kändes som vi var med i Dolda kameran

1 av 3 | Foto: Foto: MATS ENDERMARK
Stoppades Helena, Robert och barnen Vincent och Linnea blev rädda när de stoppades av FBI, polis och bombgrupp. Men nu i efterhand tar de det hela med ro. ”Vi brukar skoja om att ingen får besöka oss om de ska resa utomlands”, säger Helena Karlsson.

Svenska Linnea, 1, utlöste explosionslarmet på flygplatsen i New Jersey.

Då stormade FBI fram mot flickan.

– Det kändes som om vi var med i Dolda kameran, säger pappan ­Robert Persson.

Familjen var på väg mot Boston i början på juli och hade just mellanlandat på Newark-flygplatsen. När lilla Linnea tog sig igenom säkerhetskontrollen dök det upp ”Explosive!” med illröda bokstäver på monitorn.

Då utbröt kaoset.

När flygplatspersonalen granskade Linneas skor hittade de en liten bit spräng­ämnesstoff.

Bombgrupp

– FBI, en bombgrupp och New York-polisen kom emot oss, säger mamman Helena Karlsson.

Hela familjen skulle kontrolleras in på bara skinnet, visade det sig.

– De gick igenom våra väskor, gjorde kroppsvisitationer, de använde till och med bomullstops ­under naglarna. Det tog flera timmar.

Barnen skrek

Helena jobbar på sprängämnesfabriken Eurenco i Karlskoga och började snart förstå var stoffet kommit från. Men det gjorde inte personalen på flygplatsen. Poliserna var både nervösa och hårdhänta.

– Barnen skrek och vi vuxna stod helt rådvilla. Till en början fick vi knappt vatten när vi frågade.

Det visade sig att stoffet spritt sig från Helenas händer till alla familjemedlemmar, även Robert Perssons föräldrar som följt med.

– Min första tanke när de sa det var: ”Jaha, nu får vi åka hem och jobba igen. Vi kommer aldrig mer in i USA”, säger Robert Persson.

Jobblegitimation

Men när Helena Karlsson till slut kunde visa sin jobblegitimation, och personalen ringde hennes arbetsplats, pustade familjen ut.

Exakt vilket ämne de bar på är oklart, men det ska inte vara skadligt, har Helena fått veta av cheferna på Eurenco.

– En hel familj med massa sprängämnen måste ju vara FBI:s mardröm. Men till slut började de skämta lite om att Helena smittat oss med sprängmedel. De hade aldrig varit med om något liknande, säger Robert Persson.