Två barn är borta

NYHETER

15-åriga pojken ”Han var jätteduktig i skolan, speciellt i svenska”
12-åriga flickan ”Hon var en lugn tjej som älskade att rida och rita”

Foto: ”Vi gråter tillsammans” Ragnas Nilsson tog ofta hand om sina småsyskon, en 15-årig pojke och en 12-årig flicka. Men i tisdags slog han ihjäl dem och deras 49-årige pappa. Båda småsyskonen gick på Kiörningskolan i Härnösand. Där var sorgen och saknaden stor i går. ”Både elever och lärare är ledsna. Vi gråter tillsammans.”, säger rektor Bert Olsson.

HÄRNÖSAND. De var två levnadsglada och intelligenta barn – älskade av alla.

Ragnar Nilsson var inget undantag.

Han gjorde allt för att inte smitta sin infektionskänslige lillebror och lillasystern skröt för sina kompisar om hur hjälpsam han var.

I tisdags tog han deras liv.

Foto: Aftonbladets Robin Nordlund (foto) och Annika Sohlander Cassel (text) är på plats i Härnösand.

I klassrummet på Kiörningskolan i Härnösand stod de mördade elevernas stolar tomma i går. Utanför hängde flaggan på halv stång till minne av den 12-åriga flickan och hennes 15-årige bror.

– Många var ledsna och grinade men det kändes ändå okej att vara i skolan. Men man undrade ju var hon var, säger flickans klasskamrat Jenny Hjärpe.

Skoldagen veks till frågor och samtal mellan elever, lärare och föräldrar. För Bert Olsson, som sett de båda mördade barnen växa upp, var det tufft både yrkesmässigt och personligt.

– Båda var vanliga, intresserade och målmedvetna elever som vi aldrig haft några problem med. Vi har även haft kanonkontakt med deras föräldrar, säger han.

I skolans aula ordnades ett minnesrum med vita dukar, tända ljus och en minnesbok. På barnens skåp hängdes lappar som beskrev saknaden.

– Både elever och lärare gråter och är ledsna. Vi gråter tillsammans, säger Bert Olsson.

Stortrivdes på landet

Efter skolan i tisdags skulle de två barnen åka till sin pappa, som de alltid gjorde varannan vecka. Där väntade hästarna, hundarna och gården ute på landet där de stortrivdes.

Men något gick riktigt fel.

Inne i huset hittades syskonen mördade. Deras biologiska pappa, som brukade vänta på dem utanför huset, låg död i hallen.

Ingen kan förstå varför Ragnar Nilsson mördade sina småsyskon. 21-åringen brydde sig alldeles för mycket om dem för att göra dem illa, är den allmänna uppfattningen.

Ragnar var ofta rädd att bli sjuk eftersom han kunde smitta sin lillebror som led av en medfödd sjukdom. Pojken var väldigt sjuk som liten och tvingades få syrgas för att kunna andas. Föräldrarna oroade sig för sonen som med tiden blev starkare, men hade nedsatt immunförsvar.

– Han var oftare hemma än i skolan. Han hostade mycket och hade det besvärligt ibland, säger en av 15-åringens klasskompisar.

Men trots all frånvaro hade han inga problem att hänga med i klasskamraternas takt.

– Han var jätteduktig i skolan, speciellt i svenska, matte och bild, säger en vän.

På fritiden tyckte han om att spela fantasyspel på datorn eller att titta på tv med kompisar.

Sommaren 2008 publicerades en bild i en tidning där pojken visade sina egenhändigt byggda tittskåp där han själv konstruerat och målat modeller till ett fantasyspel.

Pojken pratade sällan om sin storebror. På senare tid sa han dock till en kompis att Ragnar Nilsson börjat träna mycket:

– Han var biffig.

Flickan älskade djur

Klasskamrater och vänner beskriver syskonen som lite tillbakadragna, intelligenta barn som inte störde någon.

– Hon var en lugn tjej som älskade att rida, rita och att skriva sagor, säger en klasskompis om 12-åringen.

Hon älskade djur. I huset hos mamman och styvpappan hade hon kaninen Madicken som tävlade i kaninhoppning och en egen katt.

Nyligen vann hon också en teckningstävling i tidningen Min Häst och i skolan skrev och ritade hon på en bok som skulle handla om hennes liv. Den hann aldrig bli klar.

– Hennes klasskamrater har pratat om att göra klar den åt henne, som ett avslut, säger Jenny Hjärpes mamma Katrin.

När flickan pratade om sin storebror så var det i stolta ordalag.

– Hon sa ofta att han var jättesnäll, han hjälpte henne med datorn eller något annat. Han fanns alltid där, säger en vän till barnen.

Får stöd av syskonen

Barnens mamma har ställts inför ett nära nog ofattbart trauma: två av hennes barn har mördats av det tredje. Mammans syskon har under de senaste dagarna slutit upp kring syster. Barnens morbror träffade ofta de mördade barnen.

– I vår familj har vi försökt att ha en god sammanhållning. Kusinerna har lekt med varandra sedan de var små och träffas flera gånger per år trots att vi bor ganska långt ifrån varandra, säger han.

En höjdpunkt var när den 12-åriga flickan fick gå på Stockholm horse show med sin kusin. Till helgen skulle de jämnåriga kusinerna träffas igen.

– Det var jättefina barn, jag älskade dem. Jag önskar att jag kunde bringa livet tillbaka till dem, säger morbrodern.

HAN BOR I VILLAN MED SIN MAMMA

RAGNAR NILSSON, 21

Mördaren. Bor med sin 52-åriga mamma och hennes nye man – den 62-årige forskaren – i villan i centrala Härnösand. Han studerar och extraknäcker som telefonförsäljare. Beskrivs som lättretlig. Erkände i går kväll morden på sina halv­syskon och deras pappa.

MAMMAN, 52

Gift med forskaren sedan drygt tre år och mamma till misstänkte trippelmördaren och de mördade barnen. Träffade forskaren genom jobbet. Bor också i villan dit de flyttade för fem år sedan.

FORSKAREN, 62

Ej längre misstänkt. Gift med mamman till de mördade barnen. Greps på gräset utanför villan strax efter att han slagit larm om morden. Släpptes i går kväll efter att 21-åringen erkänt. Uppskattad av vänner och nära. Beskrivs som lugn och vänlig. Har tre vuxna barn på annan ort. Bor i villan där morden ägde rum.

FLICKA, 12

Mördad. Hittades död i villan där hennes mamma bor med forskaren. Var skriven på en adress i en by utanför Härnösand hos sin pappa. Flickan beskrivs som en snäll, lugn tjej som älskade hästar.

POJKE, 15

Mördad. Hittades död i villan där hans mamma bor med forskaren. Var skriven på en adress i en by utanför Härnösand hos sin pappa.

MATS BERGLUND, 49

Mördad. Hittades död i villan i centrala Härnösand. Är pappa till barnen som också hittades mördade. Bodde med barnen i en by utanför stan.

Mats arbetade som fotograf.

LÄRAREN, 63

Ej längre misstänkt. Greps natten till i går, misstänkt för trippelmordet. Pappa till 21-åringen som erkänt morden. Han är ogift, sonen är enda barnet. Släpptes i går kväll. Bor i Härnösand, men arbetar på en skola utanför stan.