En dödad och åtta skadade i Bangkok

NYHETER

Rödskjortornas militärledare Seh Daeng skjuten

1 av 3 | Foto: Foto: AFP

En demonstrant har dödats och åtta skadats efter skottlossning i Bangkok.

En ledare på rödskjortornas sida uppges ha träffats i huvudet.

– Militären hotade med att skjuta mig och de andra journalisterna, säger svenska Cecilia Brinch Sand, som befinner sig mitt i dramat.

En demonstrant sköts till döds och åtta personer skadades i Thailands huvudstad Bangkok på torsdagen, där tusentals rödskjortor demonstrerar mot regeringen.

Bland de skadade finns rödskjortornas ledargestalt generalmajor Khattiya Sawasdipol, mer känd som Seh Daeng – den röde kommendanten. Han uppges vara träffad i huvudet och är allvarligt skadad.

– Han har ju varit en väldigt viktig symbolfigur för de röda, som hög militär. De ser ju det här som ett angrepp på hela den röda rörelsen, säger Thailandskännaren Ted Wilmarsgård.

Svensk i skottlossning

Svenska frilansfotografen Cecilia Brinch Sand befann sig mellan demonstranterna och polisen, för att bevaka konflikten, när skottlossning utbröt.

– Helt plötsligt blev det skottlossning bara några meter ifrån mig. Jag föll till marken och tappade alla kameror. Men jag klarade mig i varje fall, säger hon till Aftonbladet.

Vid ett tillfälle hotade militären att skjuta henne.

– Militären hotade med att skjuta mig och de andra journalisterna. Jag fick panik och sprang därifrån.

Cecilia Brinch Sand tror att konflikten kommer att trappas upp under natten och beskriver stämningen som pressad.

– Det stora kommer nog i natt. Nu tror jag inte att de backar igen, säger hon.

"Om vi måste så dör vi"

Explosioner och flera skottsalvor från automatvapen hördes under torsdagen i Bangkok.

Militären hade stängt av en väg som en del i försöket att omringa demonstranternas kvarter, och det var när en grupp demonstranter försökte ta sig fram på vägen som skottlossningen utbröt.

Men rödskjortorna säger att de stannar trots hoten.

– Om vi måste så dör vi här. Era hotelser fungerar inte, sa en av ledarna till anhängarnas jubel, enligt TT.

I går hade den thailändska regeringen planerat att stänga av vatten och el samt stoppa matleveranser till det affärsdistrikt i Bangkok som rödskjortorna har ockuperat i snart två månader.

Men efter vädjan från boende i området sköt man på blockaden. Samtidigt meddelade regeringen att man drar tillbaka det tidigare erbjudandet om att hålla nyval i november.