Lena Mellin om ex-ministerns kommentarer

Av: Erik Nises

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ställföreträdande ansvarige utgivare Lena Mellin svarar här på frågor kring uppgifterna i Dagens Nyheter-intervjun med Sven Otto Littorin.

Lena Mellin, Aftonbladets ställföreträdande ansvarige utgivare.
Lena Mellin, Aftonbladets ställföreträdande ansvarige utgivare.

Littorin säger att han hoppades att stoppa publiceringen genom att inte prata med Aftonbladet och att inte ange alla orsaker till sin avgång på presskonferensen. Hur påverkade hans agerande Aftonbladets publicerings-beslut?

– Vi ville prata med honom om kvinnans uppgifter. Det var därför vi sökte upp honom innan han avgick och dagen efter att han avgick publicerade vi uppgifter om att det kunde finnas andra skäl till att han avgick än de han själv hade uppgett. Hade Sven Otto Littorin sagt att han absolut inte köpt sex av den här kvinnan så hade vi inte publicerat uppgifterna.

Littorin anser att han inte behöver svara på mediers frågor efter sin avgång eftersom han inte längre är en offentlig person. Vad anser du om det?

– Jag kan förstå att han tycker det, men uppenbarligen svarar han på vissa mediers frågor.

Varför publicerade Aftonbladet uppgifterna om det påstådda sexköpet?

– Det främsta skälet var att Sven Otto Littorin hänvisade till sin vårdnadstvist på presskonferensen när han avgick, men vi hade starka skäl att tro – då som nu – att de frågor vi ställde till Littorin om ett påstått sexköp var ett bärande skäl till avgången.

I sin analys av intervjun med Sven Otto Littorin ställer Dagens Nyheters politiske reporter Henrik Brors frågan om Aftonbladet har lovat Littorin att inte publicera anklagelserna från kvinnan. Har han fått något sådant löfte?

– Nej, vi har överhuvud taget inte fått kontakt med honom så det har inte kunnat utfärdas några löften.

Han säger att han före Aftonbladets publicering förnekat uppgifterna om sexköp. Stämmer det?

– När reportern först ställer frågorna till honom på flygplatsen så svarar han först ”nej, nej”, som framgår av den filmade intervjun vi lagt ut på nätet.

– Men det tolkar vi som att han blev överrumplad, allt eftersom frågorna blir mer detaljerade svarar han ”inga kommentarer”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN