Bärplockarna: Vi blev grundlurade

Av: William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Trodde blåbär var stora som vindruvor och växte på buskar

Blåbär stora som vindruvor, på höga buskar i stora plantager.

De 200 kinesiska bärplockarna i Storuman säger att de lurades till Sverige av det kinesiska bemanningsföretaget.

Redan första dagen i Sverige förstod de att de blivit felinformerade. När det gick upp för dem att blåbär i själva verket var pyttesmå och växte på marken ute i skogen insåg de att de att resan aldrig skulle löna sig.

Plockarna berättar för Västerbottens Folkblad att de betalat motsvarande 30000 kronor för att komma till Västerbotten och plocka bär. På en stor plantage med jättebär hade de med lätthet kunnat tjäna in det dubbla. Men i den för året bärfattiga norrländska skogen var det en omöjlighet.

”Vi vill hem”

– Vi har blivit lurade. Det finns inga bär, och de få bär vi hittar får vi sälja för cirka 12 kronor per kilo. Vi får inga pengar, många har blivit sjuka och vi vill hem, säger en av bärplockarna till Västerbottens Folkblad.

Redan efter en dag strejkade de genom att påbörja en vandring från Långsjöby till Storuman tre mil bort, med plakat där det stod ”SOS” och ”Help”. Halvvägs dit kom tjänstemän från Storumans kommun och hämtade dem i bussar. Nu bor de i en idrottshall.

– Vi gör en humanitär insats. Vi har sagt till det kinesiska bemanningsföretaget att de har till söndag på sig att lösa det hela, sen kommer vi att debitera dem, säger Annika Mörtsell vid Socialkontoret.

När Aftonbladet når henne är hon mitt uppe i bestyren kring lunchmaten till de 200 bärplockarna.

– Vi har tömt Icabutiken på i stort sett alla råvaror, säger hon.

Får resa hem

Bemanningsföretaget lovar Aftonbladet att boka om flygbiljetterna för de plockare som vill resa hem, så att de kan göra det tidigare än planerat.

– Självklart ska vi göra det om de vill åka hem. Men vi hoppas att några stannar kvar, säger en representant som kallar sig Ellse.

Någon lön kan de dock inte förvänta sig.

– De måste ju jobba, annars kan vi inte betala.

Hon förnekar bestämt att företaget skulle ha sagt till plockarna att blåbär är större än de är.

– Varför skulle vi det? Blåbär är ju blåbär. I Kina är blåbären lite större än här, men vi har inte sagt något. Sådant går ju att kolla upp på internet, säger hon.

Bäruppköparen Dennis Westerlund är den som anlitade bemanningsföretaget. Han säger till Aftonbladet att han är bedrövad över hur det har blivit.

– Jag är ju den största idioten som gjort ett avtal med bemanningsföretaget. Jag litar inte en sekund på dem längre.

– På 200 plockare hade de säkert 50 ledare som inte gjorde någonting. De gick bara omkring och rökte, säger han.

Publicerad: