Stort jordskalv i Chile

avMikael Stengård, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Tsunamivarning utfärdad – svenskar på plats

1 av 3

Två miljoner drabbade, en halv miljon förstörda bostäder, över 300 döda.

Jordbävningen i Chile i lördags är en av kraftigaste under de senaste hundra åren och är ett hårt slag mot landet.

– Det skakade rejält, säger svenskan Anette Malmberg, 40, som befann sig mitt i skalvet.

Skalvet inträffade klockan 03.34 lokal tid, 07.34 svensk tid, på lördagsmorgonen ute till havs.

Chiles andra största stad, Concepcion, ligger cirka 90 kilometer från skalvets epicentrum.

TV-bilder visar stor förödelse inne i staden. Både nya byggnader och hus i stadens äldre delar har rasat samman, och näten av el- och telefonledningar har raserats, så att kablarna ligger längs gatorna. Fler allvarliga bränder rasar.

Katastroftillstånd

Stora materiella skador har även rapporteras från huvudstaden Santiago och hamnstaden Valparaíso, cirka 30 mil från skalvets epicentrum.

Den internationella flygplatsen i Santiago kommer att hållas stängd i minst ett dygn till följd av skador som orsakats av naturkatastrofen.

På söndagsmorgonen, svensk tid, fler än 300 personer bekräftats ha omkommit.

Myndigheter uppger nu att det är osannolikt att dödssiffran kommer att stiga dramatiskt, och en amerikansk forskare på US Geological Survey anser att det hänger samman med den höga byggstandarden i Chile.

Chiles president Michelle Bachelet har utfärdat katastroftillstånd i landet.

– Det var en extremt kraftig jordbävning. Vi har satt in alla tillgängliga resurser. Jag uppmanar folk att hålla sig lugna och undvika att ge sig ut på vägarna.

Enligt Bachelet kan två miljoner chilenare har drabbats av skalvet. Inrikesministern anger att cirka en halv miljon bostäder har förstörts.

"Helt svart"

Anette Malmberg från Norrtälje befinner sig med sin man och sitt ett år gamla barn i Valparaíso. Hon berättar för Aftonbladet att skalvet varade i upp till en minut.

– Det var ett riktigt kraftigt skalv. Vi vaknade av att huset och sängarna skakade. Nu är det helt svart eftersom elen har slagits ut, och det ligger fallna träd över gatorna, säger hon.

Anette säger att hon inte ser några rasade hus, men flera människor sitter ute på gatorna i rädsla för att husen ska falla samman.

– Det känns läskigt, men vi mår alla bra. Nu är man lite rädd för att det ska komma efterskalv, säger hon.

Valparaíso ligger mitt i det område där den värsta tsunamivarningen gäller. Enligt NOAA har cirka 2 meter höga tsunamivågor nått staden, Anette har dock inte märkt av dessa.

Chilenska medier rapporterar också att flera dödsoffer krävts i staden.

Kändes i Argentina

Utrikesdepartementet i Stockholm har varit i kontakt med personal vid Sveriges ambassad i Santiago, som kunde rapportera att strömmen brutits men inga andra skador.

Även från platser i Argentina som ligger över 100 mil från skalvets centrum har USGS fått in rapporter om att marken skakade.

På Facebook har det redan startas stödgrupper för Chile och på Twitter vädjar anhöriga om information från städer längs den chilenska kustremsan.

USGS beräknade först magnituden till 8,3, men skrev sen upp skalvet till 8,8. Det gör det till det i särklass kraftigaste i världen i år, mycket starkare än jordbävningen i Haiti i januari.

Området söder om Santiago i Chile var också platsen för den starkaste jordbävningen som människan har uppmätt. Det var på eftermiddagen den 22 maj 1960 som ett skalv med magnituden 9,5 inträffade cirka 90 mil söder om Santiago.

Publicerad: