Publicerad:
Uppdaterad:

Halvnaken man sköt ihjäl fyra på våffelfik i Tennessee

Av: Joakim Magnå, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Travis Reinking jagas misstänkt för att ha skjutit ihjäl fyra personer på en våffelservering i utkanten av amerikanska Nashville.

James Shaw, 29, hyllas som hjälte efter att ha brottat ned och slitit vapnet ur händerna på skytten.

– Jag bestämde mig för att han skulle få kämpa för att döda mig, säger han på en presskonferens.

Gärningsmannen öppnade eld med ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15 på restaurangen i Antioch, sydöst om Nashville i delstaten Tennessee. Klockan var runt 03.30, lokal tid.

Bortsett från en grön jacka var han naken.

Totalt sex personer träffades av kulor, enligt polisen. Tre dog på platsen och en på sjukhus. Två skottskadade personer vårdas på sjukhus, i kritiskt respektive kritiskt men stabilt tillstånd.

1 av 3 | Foto: Metro Nashville PD
Vapnet som användes.

Greps utanför Vita huset

Polisen efterlyser 29-årige Travis Reinking som misstänkt för massmordet. Han är från Morton i Illinois men flyttade till Nashville 2017.

Den misstänkt gärningsmannen är på fri fot och tros vara beväpnad. Av de fyra skjutvapen han ska ha tillgång till har bara två beslagtagits, meddelar Nashvillepolisen på en presskonferens.

Mannen är registrerad på det fordon som skytten körde till restaurangen. Han är känd av polisen sedan tidigare, både i Illinois och av de federala myndigheterna.

Enligt Don Aaron, talesperson för polisen, greps Travis Reinking av Secret Service när han gjorde intrång utanför Vita huset i Washington i juli 2017. Han ska ha sagt att han ville träffa president Donald Trump.

Efter incidenten drogs Reinkings vapenlicens in på uppmaning av FBI och hans fyra skjutvapen togs i förvar. Myndigheterna lämnade över vapnen till hans far mot löfte att han inte skulle ge dem vidare till sonen.

Travis Reinking har trots det fått tillbaka vapnen, bland annat den AR-15 som användes vid söndagens skjutning.

”Räddade många liv”

Don Aaron uppger att skytten satt i sin bil på parkeringsplatsen utanför våffelrestaurangen i fyra minuter innan han började skjuta. Efter att ha skjutit två personer där gick han vidare in i byggnaden.

En kund lyckades stoppa skottlossningen genom att brotta ned gärningsmannen och ta vapnet.

– Det är ingen tvekan om att han räddade många liv genom att brotta till sig geväret och kasta det över disken, säger Don Aaron, enligt AP.

Mannen bakom hjälteinsatsen pekas ut som James Shaw, 29. Han berättar för lokaltidningen Tennessean att han inte ser sig själv som en hjälte.

– Jag försökte bara komma undan. Jag såg möjligheten och tog den, säger han till tidningen.

”Han sköt genom glaset”

James Shaw beskrev senare hela händelseförloppet när han talade under polisens presskonferens. Han berättar att han och några kompisar stannade till för en våffla på väg hem från en fest. Personalen stod och staplade disk när det plötsligt började smälla.

– Vi trodde först att det var tallrikar som gick sönder. Jag vände mig om och såg en person ligga vid dörren, säger han med ena armen i bandage efter att ha skadats lindrigt.

– Han sköt genom glaset och försökte sedan gå in.

När skytten stannade vid dörren för att ladda om geväret kastade sig James Shaw över honom.

– Jag bestämde mig för att han skulle få kämpa för att döda mig. När geväret fick avbrott eller vad som hände, slog jag till honom med dörren. Geväret klämdes fast, trycktes ned, och jag tog tag i det. Han hade bara en hand på det. Jag lyckades slita bort och kasta iväg det över disken, säger han.

– Sedan tryckte jag ut honom genom dörren.

Kastade jackan

Skytten flydde från platsen till fots och kastade av sig jackan på vägen. Enligt Don Aaron vid polisen har vittnen sett honom ta sig till den lägenhet där han bor för att hämta ett par svarta byxor, skriver AP.

Nashvilles borgmästare David Briley kommenterar på Twitter.

”Jag tänker på familjerna och vännerna till alla som dödades eller skadades i morgonens skjutning. Jag vet att deras liv har förändrats för alltid av det här fruktansvärda brottet.”

Publicerad:
Publicerad: