Kriminell jobbade på skola – misstänks nu för mord

Av: Erik Wiman, Johanna Bäckström Lerneby

Publicerad:
Uppdaterad:

24-åringen var dömd för misshandel, utpressning och övergrepp i rättssak när han anställdes som lärarassistent vid en skola i Göteborg.

Plötsligt i höstas dök han inte upp på jobbet.

Nu är han misstänkt för att ha mördat en man och försökt bränna kroppen.

Morgonen den 21 oktober förra året hittades en man död intill ett dike i Angered. Kroppen bar spår av grovt våld och någon hade även försökt att elda upp den.

Offret kunde senare identifieras som en 28-årig man, tidigare helt okänd av polisen.

En månad senare anhölls tre personer som misstänkta för mord. De sitter fortfarande häktade och åtal väntas i nästa vecka.

1 av 2 | Foto: Per Wahlberg
En man hittades död i ett dike i utkanten av Göteborg.

Jobb på skola

En av de misstänkta, en 24-årig man, vikarierade under förra hösten som lärarassistent på en skola i norra Göteborg, trots att han är dömd för en rad grova brott:

Misshandel.

Narkotikabrott.

Utpressning.

Övergrepp i rättssak.

För några år sedan satte mannen i system att genom hot tvinga andra ungdomar att köpa mobiltelefoner med tillhörande abonnemang för att sedan ta telefonerna och sälja dem.

En målsägande berättar i polisförhör att 24-åringen hotade att slå sönder knäskålarna på honom om han inte köpte telefoner till honom. En annan tonåring hotades till livet om han gick till polisen.

Misshandlade skolpersonal

24-åringen dömdes även för att ha misshandlat en tonårstjej samt en kvinnlig anställd på en gymnasieskola.

Kvinnan berättar i förhör med polisen att hon klev emellan ett bråk för att skydda flickan från 24-åringen. Då slogs hon till marken med två slag.

I höstas fick 24-åringen jobb på en skola i Göteborgs norra förorter. Hur är det möjligt?

Svaret ligger i hur systemet är utformat. En person som söker jobb på en skola måste lämna ett utdrag ur belastningsregistret, men alla brott tas inte upp. På polisens hemsida förklaras det att ”registerutdraget begränsas till brott som innebär mycket allvarliga kränkningar av andra människor”.

Mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott och grovt rån syns i utdraget, däremot inte misshandel av normalgraden, olaga hot och övergrepp i rättssak som 24-åringen gjort sig skyldig till.

”Rådande praxis”

– Jag tycker att det är bra att ni granskar det här, säger Jesper Wallén på bemanningsföretaget Lärarpoolen som anställde 24-åringen.

– Vi hade ingen aning om hans brottslighet eftersom det inte syntes i de handlingar som lämnades in till oss, det är en lucka i systemet.

Men ni kan ju själva göra en ytterligare undersökning, domar är ju allmänna handlingar.

– Ja, men det här är rådande praxis som alla använder.

Tog ni andra referenser på honom?

– Ja, två andra, en idrottsledare och en tidigare arbetsgivare.

Anledningen att 24-åringen fick lämna sin anställning var att han plötsligt inte dök upp på jobbet. Det är oklart om hans utevaro sammanfaller med det brott han nu är misstänkt för.

Åtal mot 24-åringen och de två andra som misstänks för mordet ska vara väckt senast 24 april.

Publicerad:

LÄS VIDARE