Vanligt med angrepp mot moskéer

TT TT

Publicerad 2018-06-11

Det är vanligt att moskéer i Sverige angrips och utsätts för skadegörelse. På bilden den shiamuslimska moskén Imam Ali Islamic Center i Järfälla som skadades i en brand i fjol. Arkivbild.

– Det är vanligt att moskéer i Sverige angrips och utsätts för skadegörelse. I fjol angreps närmare 40 muslimska församlingar, en del av dem flera gånger, enligt en rapport som publiceras inom kort.

Rapporten, som är skriven av professor Mattias Gardell vid Uppsala universitet, bygger på en enkät skickad till 173 muslimska församlingar. Av dem svarade 106 församlingar, varav 59 procent uppgav att de någon gång utsatts för fysiskt angrepp, rapporterar SVT Nyheter.

Och 38 församlingar angav att de utsatts för fysiska angrepp under 2017, några av dem vid flera tillfällen. Med angrepp avses bland annat anlagd brand eller försök att anlägga brand, skadegörelse och klotter.

– Det här är i grunden ett hot mot den religionsfrihet som Sveriges grundlag slår fast och som det offentliga är skyldiga att försvara, säger Max Stockman vid Myndigheten för stöd till trossamfundet till SVT.

Myndigheten för stöd till trossamfundet har varit med och finansierat rapporten.