Hade 663 kg narkotika i lasten – nu väcks åtal mot lastbilschaufför

avJenny Rydberg

NYHETER

Åtal har väckts mot en 62-årig lastbilschaufför – som ertappades med narkotika till ett värde av 90 miljoner kronor i lasten.

– Det är ett enormt stort beslag. Jag är osäker på om vi har gjort något större beslag i lastbilstrafiken, säger Cyrus Stewart, brottsutredare för grova brott.

Det var den 23 mars förra året som lastbilschauffören stoppades i en rutinkoll vid Öresundsbron, på Lernacken i sydvästra Malmö.

– Han kom dit vid fyra på morgonen. När lastbilen kom pratade vi såklart med föraren, och han gav ett lite nervöst intryck. Vi bad honom att köra åt sidan och dra upp kapellet. Han hade svårt att göra det och öppnade inte hela vägen, säger Cyrus Stewart.

1 av 2 | Foto: Tullverket
Narkotika för 90 miljoner kronor hittades i en lastbild som stoppades vid Öresundsbron.

Mannens beteende väckte misstankarna hos gränsskyddsgruppen, som gjorde en fördjupad kontroll.

– Längst fram, bakom den legala lasten, stod tre pallar med last som var inplastad i tre olika färger. Det såg inte ut som den övriga lasten, säger Cyrus Stewart.

Det var istället 499 kg cannabisharts, 111 kg amfetamin, 42 kg cannabis, 6 kg kokain och 5 kg ecstasy. Narkotikan beräknas vara värd 90 miljoner kronor på gatan.

Lastbilschauffören kommer från Nederländerna och hade anlitats av ett legalt företag i Norge.

– Det är ett stort internationellt företag i Norge, men det är en liten firma som förde lasten, säger Cyrus Stewart.

Den 62-årige föraren var anställd av ett företag som är baserat i Nederländerna. En del av utredningen har gått ut på att försöka identifiera avsändaren och mottagaren. Ett snårigt arbete, då företaget i Nederländerna har använt sig av målvakter och det har varit svårt att få tag på de personer som verkligen styr företaget.

– Slutdestinationen var Norge, men det fanns saker som tydde på att han skulle stanna i Sverige också. Han hade någon adress i Sverige och beslaget var inplastat i olika färger, det kan tyda på att en del av det skulle lastas av här, säger Cyrus Stewart.

I bakfickan hade lastbilschauffören en handskriven lapp där det stod ”Köpenhamn-Malmö. Vänta på OK och försök passera gränsen klockan 04:00”.

Tullverket har samarbetat med flera andra länder i utredningen, men man har endast kunnat få fram underlag för åtal mot en person, det vill säga den 62-årige lastbilschauffören. Han har varit häktad sedan rutinkollen i mars förra året.

Under torsdagen väcktes åtal mot mannen vid Malmö Tingsrätt.

Därför ökar antalet brott i Sverige 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Narkotika

Tullverket

Brott