Greps för mordbrand som hämnd på situps-straff

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

100 situps och böter blev straffet för de män som av ett indiskt byråd dömdes för våldtäkt mot en 16-årig flicka.

I ilska över bestraffningen tände de eld på flickans hem och brände henne inne.

Nu har den huvudmisstänkte bakom våldtäkten och mordet gripits, rapporterar flera medier.

Ännu en gång skakas Indien av ett brutalt övergrepp och mord på en ung flicka. I torsdags, när 16-åringen var ensam hemma, ska hon ha förts bort till ett skogsområde där flera män sedan förgrep sig på henne, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

När händelsen kom till flickans föräldrars kännedom vände de sig till det lokala byrådet för att skipa rättvisa utan att behöva gå via domstolsväsendet. Byns äldre i rådet beslöt att de båda män som pekats ut som förövare skulle göra 100 situps och böta 50 000 rupier, motsvarande 6 500 kronor, som straff. Men den bestraffningen föll inte i god jord hos männen.

I ilska över domen ska de enligt polisen ha gett sig på och misshandlat flickans föräldrar innan de satte eld på huset – med flickan kvar inne. Flickan omkom i branden.

1 av 3 | Foto: AFP
Säkerhetspersonal står vakt vid platsen för gruppvåldtäkten och mordet på den 16-åriga flickan.

Stränga straff utlovas

Inledningsvis greps 14 män misstänkta för inblandning i dådet, men den huvudmisstänkte var under lördagen fortfarande på fri fot. Under söndagen rapporterade dock polisen att man fångat in även denna man.

– Den huvudmisstänkte har gripits i sitt gömställe hemma hos en släkting, säger polisinspektören Shambhu Thakur till AFP.

Polisen har också tillsatt en medicinsk utredning för att klargöra flickans dödsorsak.

– Vi jobbar på fallet och vi lovar familjen att de skyldiga inte kommer att bli skonade.

Delstaten Jharkands premiärminister Raghubar Das har kallat det inträffade för en ”barbarisk” akt och utlovar stränga straff och en kompensation på 100 000 rupier till flickans familj.

Fallet är bara det senaste i ordningen som väckt stor avsky i Indien, och kraven på ytterligare åtgärder från myndigheternas sida blir alltmer högljudda. Dödsstraff för barnvåldtäkter har redan införts.

Publicerad:

LÄS VIDARE