De hade längsta samtalet på 27 år

avEric Tagesson

I en kvart talade Annika Östberg i telefon med sin mamma Maj-Britt Tillery, 79.

De pratade om Annikas nya liv – i Sverige.

– Femton minuter. Så länge har jag inte fått prata med min dotter på 27 år.

I en kvart talade Annika Östberg i telefon med sin mamma Maj-Britt Tillery, 79.

De pratade om Annikas nya liv – i Sverige.

–?Femton minuter. Så länge har jag inte fått prata med min dotter på 27 år.

Maj-Britt Tillery gör inga försök att dölja sin glädje över att hennes dotter är tillbaka i Sverige. Hon nästan snubblar på orden när hon berättar om telefonsamtalet.

–?Jag är helt omtumlad. Annika mår jättebra. Hon har ett fint rum, nästan som ett hotell, och hon verkar må väldigt bra, säger Maj-Britt Tillery.

”Får god mat”

Annika Östberg hålls ännu isolerad från de andra intagna på kvinnofängelset Hinseberg. De enda hon träffar är personalen. Men hon har ett eget rum med tv och skrivbord. Och hon får god mat.

–?Det är viktigt för mig. Jag är ju trots allt mamma. I USA fick de skitmat, säger Maj-Britt Tillery.

När Annika Östberg kan komma att släppas fri är fortfarande oklart. Hon har inget juridiskt ombud och har inte sökt om nåd hos regeringen.

–?Jag vet ingenting om när jag kan få hem henne. Jag bor ju i en tvåa nu, jag måste skaffa en säng och funderar på hur jag ska möblera om för att få plats. Men det ska nog lösa sig.

”Obeskrivligt”

Maj-Britt Tillery har lämnat sina personuppgifter till Hinseberg, så att det ska gå snabbare när Annika får börja ta emot besök.

–?Men att bara få prata med henne i telefon en kvart är underbart. I USA gick de alltid in och avbröt samtalet efter fem minuter.

–?Att hon är här nu, i Sverige, är en obeskrivlig känsla. Jag tror inte jag förstått det riktigt än.