Nyheter

Åklagaren begär att själv bli granskad

NYHETER

Åklagaren Erik Schreiber lade ner åtalet mot den misstänkte våldtäktsmannen.

Efter protesterna begär han nu själv granskning av beslutet.

– Jag vill att de ska pröva om det var riktigt, säger han.

Åklagaren Erik Schreiber tog beslutet att inte åtala den misstänkte för övergreppen på Sofie när hon var död. Utan hennes vittnesmål skulle bevisningen vara för svag, ansåg han.
Åklagaren Erik Schreiber tog beslutet att inte åtala den misstänkte för övergreppen på Sofie när hon var död. Utan hennes vittnesmål skulle bevisningen vara för svag, ansåg han.

Under hela påskhelgen har kammaråklagare Erik Schreiber fått försvara sitt beslut. Många har upprörts av att han efter Sofies självmord lade ner åtalet mot hennes misstänkte gärningsman.

Sofies anhöriga, vänner och bekanta har på internet och i massmedier fört en kamp för att åtalet ska tas upp igen. I går blev kritiken för mycket för Erik Schreiber.

Åtalet kan stå fast

I dag på morgonen lämnar han in en begäran om överprövning av sitt eget beslut.

– Jag kommer att begära överprövning till utvecklingscentrum i Göteborg, säger Erik Schreiber.

Utvecklingscentrum är en högre instans inom åklagarmyndigheten. Den prövar beslut av åklagare och efter en genomgång av fallet kan man besluta att åtalet ska stå fast.

– Jag kommer begära skyndsam handläggning, säger Erik Schreiber.

Åtalet mot den 42-årige mannen byggde i stort på Sofies egen berättelse om vad han gjort med henne. Förhören videofilmades men den misstänktes försvarare fick aldrig ställa några frågor.

Bevisen för svaga

Enligt Erik Schreibers bedömning blev bevisen för svaga när Sofie inte längre kunde vittna.

– Jag måste bedriva en objektiv förundersökning, jag får inte helt ensidigt bedöma fallet. Jag måste även, oavsett hur illa man kan tycka om gärningsmannen, se det ur hans synvinkel, säger Erik Schreiber.

Han vill också förtydliga att han inte hade någon som helst kännedom om att Sofie mådde så dåligt. Enligt Erik Schreiber hade han förklarat att hon inte skulle behöva träffa gärningsmannen i rätten.

– Jag träffade henne för att peppa upp henne och då sa jag att hon inte behövde träffa honom, säger han.

Mattias Carlsson Jill Sjölund

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter