Så här många grisar slaktas till julskinkan

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

”Medelsvensken äter cirka ett kilo griskött varje jul”

Foto: ap

Trots debatten om vanvård och dåliga förhållanden på grisfarmar. Svenskarna kommer fortsätta att frossa i julskinka under december.

– Under julen äter medelsvensken cirka ett kilo kött, säger Laila Romu, kommunikatör på Scan.

Djurrättsalliansens bilder skakade Sverige under förra veckan. Organisationen rapporterade om vanvård på några av de svenska grisfarmarna. Djur, vars skinkor i slutändan hamnar på många av de svenska julborden. Men trots skräckbilderna väntas inte konsumtionen av julskinkan minska.

9000 ton

– Det här är inte första krisen som vi drabbas av. Försäljningen kommer sjuka den närmaste tiden, men inom en månad stabiliserar den sig. Det är så det brukar vara, säger Åke Rutegård, vd på Kött och Charkföretagen.

Sammanlagt konsumerar vi 9000 ton julskinka i Sverige under december. Enligt branschorganisationen Kött och Charkföretagen går 14 kilo skinkråvara åt för att producera den svenska matklassikern. Siffror som visar att cirka 642 000 grisar slaktas varje år.

Tillverkas i augusti

Tre miljoner grisar slaktas varje år i Sverige. De flesta av dem som blir julskinka slaktas i augusti för att sedan frysas in och levereras till affärer, industrier och storkök under november och december.

– Sveriges produktion är dock ganska liten om man jämför med Danmark som slaktar 28 miljoner grisar per år, säger Åke Rutegård.

För Scan, som är den stora aktörerna på marknaden, är försäljningen av den svenska matklassikern livsviktig. 30 procent av deras årsförsäljning består av julskinka. De har, efter Djurättsalliansens skräckbilder, börjat jobba ytterligare för att öka sitt förtroende.

– Vi ska öka våra kontroller ytterligare och har påbörjat en tredjepartskontroll. Den här händelsen har skadat vår trovärdighet och den måste vi bygga upp igen. Men vi kan garantera att det inte kommer några sjuka djur till våra slakterier, säger Margareta Thorgren på Scan.

Jonas Blomquist/Minimedia

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN