Nya regler för sjukpenning

avMikael Stengård

NYHETER

Nya på jobbet riskerar att förlora pengar

Regeringen planerar en radikal förändring av reglerna sjuk- och föräldrapenningen.

Ändringen väntas slå hårt mot unga, studenter och andra som är nya på jobbet.

Enligt regeringens planer ska det i framtiden inte längre vara den förväntade inkomsten, alltså den kommande månadslönen gånger tolv, som avgör hur mycket Försäkringskassan betalar ut i sjuk- och föräldrapenning.

I stället ska summan baseras på den senaste tidens inkomster, uppger Dagens Nyheter.

För exempelvis en nyanställd student blir det ett hårt slag. Blir personen sjukskriven från sitt nya jobb riskerar personen att helt bli utan ersättning, om hon eller han inte har haft någon inkomst den närmaste tiden före anställningen.

Även deltidsarbetande som gått upp i tid kommer i kläm, eftersom beräkningarna ska göras på deltidslönen och inte heltidslönen.

Däremot kan heltidare som börjat arbeta deltid tjäna på förändringen under en tid.

Lång väntan

Hur långt tillbaka beräkningen ska göras är inte bestämt. Men enligt DN är alternativ som regeringen diskuterar 3, 6, 9 eller 12 månader.

Hur ofta ersättningsnivåerna ska uppdateras är inte heller spikat. Om det sker under en lång tid kan det alltså bli en lång väntan på att få rätt sjukpenning.

Även deltidsarbetande som gått upp i tid kommer i kläm. Däremot kan heltidare som börjat arbeta deltid tjäna på förändringen under en tid.

Enligt regeringen är syftet med de nya reglerna ökad rättssäkerhet och minskad möjlighet till fusk.

De nya reglerna planeras att införas före valet nästa år.