"Historien får inte upprepa sig själv"

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"Historien får inte upprepa sig själv"

Ett år efter att finanssystemet krackelerade och krisen var ett faktum besökte president Barack Obama själva brottsplatsen, Wall Street, för att hålla tal.

Han gick till attack mot de ansvariga och vill nu genomföra en ökad reglering.

– Historien får inte upprepa sig själv.

På måndagen var det ett år sedan Lehman Brother kollapsade. I ett tal gick Obama hårt åt de ansvariga.

– Vi ska inte gå tillbaka till tiden för hänsynslöst beteende. De på Wall Street kan inte fortsätta ta risker utan att tänka på konsekvenserna och förvänta sig att det amerikanska folket kommer vara där och fånga upp dem i fallet.

Han tryckte också på att världen måste lära sin läxa.

– Tyvärr misstolkar personer inom finansindustrin detta ögonblicket. Istället för att lära sin läxa efter Lehman och krisen som vi återhämtar oss från, väljer de att ignorera den.

Behöver förändring

Med ökad reglering vill han skydda konsumenterna och införa en myndighet som ska se till att reglerna följs.

– Vi ska jobba tillsammans med finansinstitutionerna för att komma fram till det bästa men inte på det gamla sättet som ledde fram till denna kris. Vi behöver förändring och vi behöver det nu.

Han vill att folk slutar ta lån när de vet att de inte kan betala tillbaka, att de förstor villkoren och att man inte ska kunna skaffa kreditkort utan att bli varnad om vad som kan hända.

Inte förvirrande produkter

Han sa att flera motståndare till förslaget menar att ökad reglering skulle ske på bekostnad av kreativiteten. Men han menade att de har varit fel typ av kreativitet.

– De företag som fick förslagen att se bra ut och dolde de verkliga kostnaderna fick kunderna. De lockade kunder och överraskade sen med höga avgifter. Vi ska tävla med de bästa produkterna, inte med de mest förvirrade.

Dessutom vill Obama starta ett ny instans, Consumer Financial Protection Agency, som ska ansvara för helheten av det finansiella systemet, som kan tacka problem och situationer som faller mellan stolarna.

Han ska också fortsätta driva det internationella finansarbetet i forum som G20.

Reglerna kommer att införas, menade han. Men man måste också återuppbygga förtroendet. Och det måste man inte vänta med. Att få kunderna att förstå villkoren och att satsa på långsiktiga vinster istället för kortsiktiga ska man göra nu.

– Det är vi skyldiga det amerikanska folket. Det var inte deras fel. Men de var tvungna att ta konsekvenserna.

Publicerad: