Almedalsveckan

”Han borde tala om vanliga människor”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

MUF:s ordförande Niklas Wykman kritisk efter Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen

VISBY EU:s ordförande höll tal i Almedalen.

Men Fredrik Reinfeldt glömde människorna, säger MUF:s ordförande Niklas Wykman.

– I de här tiderna behöver människor höra framtidstro från statsministern.

Almedalen i Visby förvandlades till ett klassrum nu på förmiddagen med magister Reinfeldt vid katedern. En resa från Stormakttidens Sverige där krig var problemens lösning till dagens Sverige där vi är en del av en europeisk gemenskap.

Målet för berättelsen var naturligtvis det svenska ordförandeskapet som inleddes i veckan med Reinfeldt själv i huvudrollen.

– Nu gäller det att visa att vi tar ansvar för att leda den Europeiska unionen, sa statsministern och tillade:

– Men medborgare i mellanmjölkens land: Vi ska vara ödmjuka, med makt följer ansvar.

Globalt klimatavtal

Sedan pratade Reinfeldt om klimatutmaningen och hur svårt, men nödvändigt, det är att få till stånd ett globalt klimatavtal i Köpenhamn i december. Svårt eftersom världen är mitt i en kris med ont om ekonomiska resurser. Sverige är en del av krisen men lösningarna finns i första hand inte här hemma. De finns där ute, i gemenskapen.

På första bänk satt ungdomsförbundets Niklas Wykman och lyssnade. På aftonbladet.se hade han efterfrågat visioner och framtidstro, tal om frihet och nytänkande. Efter Reinfeldts tal var han besviken.

Vanliga människors situation

– Inledningen med berättelsen om Sverige var väldigt bra. Den behövs. Men det övriga talet var väldigt fokuserat på vilka utmaningar som staten står inför och ganska lite om vilka utmaningar vanliga människor står inför.

– Han hade till exempel kunnat prata om hur vi ska lösa ungdomsarbetslösheten i Sverige. Han hade kunnat prata om hur nya, moderna IT-företag ska känna sig trygga och kunna växa i Sverige. Han hade kunnat tala om vanliga människors situation och om hur Sverige ska bli mer framtidsorienterat, sa Niklas Wykman.

Det kommer, meddelade Fredrik Reinfeldt från scenen. Först ska bara det här ordförandeskapet klaras av. Men vänta ni till nästa år. Då står rött mot blått, två allianser mot varandra.

– Då gör vi upp om vem som ska få makten i Sverige efter valet 2010, sa Reinfeldt.

Han hade kunnat börja redan nu, tyckte Wykman. Och betyget blev därefter.

– Han får tre plus. Mest för en stark inledning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalsveckan