Ännu en häktad för bombdåd mot åklagare

NYHETER

Vänersborg (TT).

Även den andre anhållne för bombdådet mot åklagare Barbro Jönsson i Trollhättan 2007 häktades på måndagen.

Han bedyrade sin oskuld inför häktningsdomstolen, men argumenten från Barbro Jönssons kollega, chefsåklagare Urban Svenkvist, vägde tyngre.

I hans ögon var bomben mot Jönsson ett beställningsjobb riktat mot en åklagare som varit för skicklig i kampen mot det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack.

Vem som beställt attacken ville han inte diskutera. Inte heller varför misstankarna till slut riktades mot två män som i förra veckan av helt andra orsaker satt hos polisen i Skåne och förhördes om olika brott. När de greps även för bombdådet mot Barbro Jönsson blev situationen för dem plötsligt mycket allvarlig.

En av männen, 25 år gammal, häktades i helgen i Uddevalla, i en lokal på polisstationen. På måndagen häktades en 24-åring i Vänersborgs tingsrätt. Han hade precis dömts till ett år och tre månader för ett brott i Skåne och satt och väntade på anstaltsplacering.

– 24 åringen är fullvärdig medlem i Brödraskapet, den andre häktade har en annan roll inom organisationen, säger Svenkvist.

Skrämma och skada

Bomben mot Barbro Jönsson briserade en novembermorgon 2007. Delar av dörren till hennes hus sprängdes i bitar.

– Syftet var att skrämma och att skada, säger Svenkvist.

Någon ny hotbild nu mot honom eller mot andra inom rättsväsendet känner han inte till.

– Organisationen har snarare all orsak att ligga lågt för tillfället, säger han.

Ingen människa skadades vid explosionen hemma hos Barbro Jönsson.

Mannen som häktades i Vänersborg på måndagen satt i blå skjorta med ansiktet vänt mot fönstret och gråvädret ute, när allmänheten släpptes in i rättslokalen och fotograferna trängdes i dörröppningen.

Yppandeförbud

Vad som sades under häktningsförhandlingarna är hemligt. Rätten har beslutat om yppandeförbud. Ingen utanför lokalen fick veta något om mannens försvar eller om åklagarens argument i detalj.

En del förhör har hunnit hållas med de två männen.

– Vi har fått en del svar, säger Svenkvist men mer vill han inte avslöja.

Åtalet mot de båda lär dröja någon månad enligt Svenkvist.

TT