Läsarna: Vi behöver ett större försvar

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Planerna på att banta försvaret ytterligare, sågas av många av aftonbladet.ses läsare.

På frågan vad man anser om de planerade nedskärningarna, svarar över 60 procent att försvaret borde vara större.

– Erfarenheten visar att oavsett vad vi protesterar så lyssnar politikerna inte. Det är en politisk elit som styr Sverige och bakom lyckta dörrar tar man odemokratiska beslut så som att nedrusta Sveriges försvar eller att spionera på den egna befolkningen, skriver "Viperfan" som är besviken i en kommentar till nyheten på aftonbladet.se.

Banta staber

"Zicose" anser att det finns bättre saker att spara pengar på än att dra ner på en tredjedel av Sveriges armé och halvera antalet stridsvagnar.

– Se till att banta staber och adminstration istället först. Sverige har en för stor mångd generaler och överstar som sitter och administrerar något som inte finns.

Signaturen "Aspjäveln" ser fördelar med att ha ett försvar som kan hjälpa till i kristider.

– Jag tror att många ser armén som en grupp som bara krigar mot ryssen eller liknande. Men vad om en jätteolycka händer då? Eller om en ny "Gudrun" kommer. Då är de gött att ha en utbildad stab med gubbar att ha till hands.

Välkomnar nyheten

Cirka 27 procent av dem av aftonbladet.ses läsare som på tisdagsförmiddagen hade svarat på frågan "Vad tycker du om planerna på att skära försvaret", anser att planerna är bra eftersom Sverige inte behöver ett så stort försvar.

– Varför inte lägga ner försvaret istället? Sveriges försvar är ett skämt! Det enda Sverige har gjort i krigstider är att vinka och hälsa andra länder välkomna hit å bjudit på kaffe. Nä, lägg ner skiten och använd 39 Miljarder till något annat, skriver "Psykoos".

Signaturen "Läsare Lindevan" välkomnar också nyheten.

– Tack för det förslaget ÖB! Bra! Då kanske det äntligen blir blir lite pengar över i statskassan till äldrevården i det här landet! För ni tror väl ändå inte på "ett traditionellt" krig längre? Nej, i dagsläget är det väl troligare att övertagandet i så fall kommer att ske med datorernas hjälp!

Publicerad: