Får böta 15 miljoner för fildelning

Jammie Thomas-Rasset, 32, laddade upp 24 låtar via en fildelningssajt.

Nu döms den ensamstående mamman till böter – på två miljoner dollar.

– Jag har ingen chans att betala tillbaka, säger hon till Twincities.com.

625 000 kr/låt Fyrbarnsmamman Jammie Thomas-Rasset har dömts att betala 15 miljoner kronor för att ha spridit 24 låtar via fildelningsprogrammet Kazaa.
625 000 kr/låt Fyrbarnsmamman Jammie Thomas-Rasset har dömts att betala 15 miljoner kronor för att ha spridit 24 låtar via fildelningsprogrammet Kazaa.

Den andra av två rättegångar mot fyrabarnsmamman avslutades i går. Förhandlingarna blev en repris av de föregående – en rungande seger för skivindustrin och en mardröm för Jammie Thomas-Rasset.

”Kan aldrig betala

Hon dömdes i går av den federala domstolen i Minnesota att betala två miljoner dollar, nästan 15 miljoner kronor, för de 24 låtar hon gjort tillgängliga via fildelningsverktyget Kazaa.

– Det finns inte en möjlighet att de kan få pengarna, jag försörjer fyra barn på en inkomst, sa kvinnan när rättegpngen var avslutad.

Jammie Thomas-Rasset förnekar att det är hon själv som har lagt upp låtarna. Under rättegången har hon sagt att det kan vara något av barnen eller hennes exman som använt hennes dator.

Skivindustrin, som representeras i rättegången av branchorganet Recording Industry Association of America (RIAA), har sagt sig vara villiga att gå med på en förlikning, men Jammie Thomas-Rasset har vägrat eftersom hon anser att hon är oskyldig.

80 000 dollar per sång

Hon är den enda av de 35 000 personer i USA som hittills har anmälts för fildelning som vägrat att gå med på förlikning. Istället för en totalsumma på mellan 3 000 och 5 000 dollar som varit skivbolagens taxa mot andra fildelare, får Jammie Thomas Rasset nu betala 80 000 dollar – per låt hon laddat upp.

Efter domslutet i går sa JammieThomas Rasset att hon inte ännu beslutat om hon skulle överklaga ytterligare en gång, eller försöka få till stånd en förlikning i efterhand med RIAA.

Publisert: