Bilfest!

NYHETER

Nu samlas Sveriges häftigaste åk – i Rättvik

1 av 2

Stämmningen är på topp i lilla Rättvik i Dalarna. I veckan samlas flera tusen bil– och 50–talsintresserade människor för att visa upp sig och sina bilar, festa, umgås och se på bilar och lastbilar.

Classic Car Week, CCW, är en Sveriges största bilträffar. Omkring 100 000 besökare kommer till Rättvik under vecka 31 för att visa upp sina fina bilar, tävla, festa och träffa likasinnade. För lilla Rättvik, med 11 000 invånare, betyder veckan oerhört mycket. Både för invånare och näringsidkare.

– Det är stort för det lilla tillhållet Rättvik, det här. Rättvik lever upp under den här veckan och bjuder på mycket trevligheter, säger Erik Pettersson, 21, som var en av besökarna på förra årets CCW.

En av alla de som arbetar med festivalen är Gunn, som kommer från Rättvik. Även hon intygar hur mycket festivalen betyder för den lilla orten.

– Det betyder hur mycket som helst och hela samhället är väldigt positiva till det här. Även kommunen och polisen hjälper till för att det ska bli en lyckad fest, eftersom de vet att det här ger pengar. Många affärer och andra lever på detta, det finns mycket som vi inte skulle ha här i Rättvik om det inte var för de här veckorna. Detta är vad de lever på. Även för vanligt folk betyder det mycket, de kan hyra ut campingplatser och andra boenden och tjäna pengar, berättar hon.

Folkfest

Festen startade redan förra veckan, men det är först idag måndag som den drar igång ordentligt.

– Nu har det dessutom blivit lite soligt och fint, så folk kommer ut. Det är mycket glatt, mycket hög stämmning ute, säger Gunn.

Trots att det kommer så många bilar, både från Sverige och utlandet, så är det inte bara det som lockar besökare.

– En av höjdpunkterna under årets CCW har varit en musikalföreställning som ett gäng ungdomar från trakten har skrivit och satt upp. Det var över över 600 personer som såg den senaste föreställningen. Den heter ”Stick iväg Jack” och handlar om ungdomar i slutet av 50-talet. Det är mycket bugg och musik som man känner igen, till exemepl Elvis. De har fått jättebra recentioner, vilket är roligt, berättar Gunn.

De två stora campingarna vid Rättvik, Enåbadets camping och Siljabadets camping, har varit fullbokade i månader.

– Att bo och umgås på den idylliska campingen nära Siljans strand är mycket trevligt. Att man då kan kombinera detta med att se mycket fina bilar, gör att veckan blir fullbordad, säger Erik Pettersson.

Lina Thorén / Minimedia