Han avslöjade det fula spelet

NYHETER

Solomon hjälpte FBI att lösa korruptionshärvan

Foto: CHIP EAST/REUTERS
gripen Politikern Daniel Van Pelt förs ut från rättssalen efter att över 40 personer gripits i en stor korruptionshärva i New Jersey, USA. Bland de gripna, misstänka för bland annat korruption, pengatvätt och organhandel, finns borgmästare, högt uppsatta politiker, tjänstemän och religiösa ledare.

LOS ANGELES. Här är mannen som avslöjat verklighetens ”Sopranos”.

När sjubarnspappan Solomon Dwek åkte dit för att ha försökt lösa in en check utan täckning på 200 miljoner kronor bytte han sida.

Nu har han satt dit 44 bekanta i New Jersey.

Solomon Dwek.

Infiltrationen drog igång 2007. Då hade Dwecks lyxliv som fastighetsmogul ödelagts av bankbedrägerier.

För att undvika åtal erbjöd han FBI att infiltrera en krets av mäktiga judiska präster som misstänktes tvätta pengar åt korrupta borgmästare, tjänstemän och lokalpolitiker.

Han levde upp till löftet.

Dwek, 36, blev prästernas bundsförvant och vän. På pappret blev han också deras medbrottsling. Han kunde genomföra flera möten per dag, arrangera telefonkonferenser och skicka faxmeddelanden.

– Jobbar man heltid och ger sig den på det blir det som en kedja. En person presenterar en för någon annan, har han förklarat sin insats i ett förhör.

Så gott som varje dag överlämnade han svarta pengar till prästerna i deras hem eller tempel i Brooklyn. På enkla matställen eller caféer träffade han också korrupta tjänstemän eller mutade byggnads-

inspektörer i Atlantic City.

Lurades i fälla

Av de 44 personer som fastnade i nätet utgjordes den kanske fulaste fisken av Levy-Izhak Rosenbaum, en man som förmedlade mänskliga organ på svarta börsen. Organen köptes från fattiga israeler och såldes dyrt i USA.

De som lurades i fällan hade ingen aning om Dweks dubbelspel.

– Vi kommer att förbli vänner en lång tid framöver, sa den mutanklagade borgmästaren i Hoboken, Peter Cammarano, 32, till Dwek den 22 juni då tjallaren gav honom 75 000 kronor i kontanter.

Dubbelspelet inleddes enligt New York Daily News när Dwek, som är son till en rabbin, hälsade på rabbinen Eliahu Ben Haim, 58, i Deal i New Jersey.

Polisutredningen visar att han i juni 2007 gav Ben Haim svarta pengar på närmare 400 000 kronor.

Han ville att rabbinen skulle använda sin väl-

görenhetsorganisation för att tvätta pengarna.

– Ok, ge mig ett par dagar, sa Haim som skulle få behålla tio procent av summan.

Ett par månader senare träffade Dwek rabbinen Edmond Nahum för att diskutera hur han skulle kunna tvätta 337 500 kronor.

Nahum föreslog rabbinen Mordchai Fish i Brooklyn.

– Han kan tvätta miljoner under jorden. Han är skicklig, sa Nahum enligt polisutredningen.

Polisen slog till

Dwek träffade Fish i januari 2008. Sammanträdet där de växlade kontanter och pratade överenskommelser genomfördes i Dweks bil.

Dagen därpå träffade Dwek den åtalade rabbinen Schmulik Cohen och hämtade en tygväska innehållande 2,2 miljoner kronor.

Två dagar senare mötte han Arye Weiss i sitt hem i Brooklyn och fick då en plastpåse med 375 000 kronor i kontanter.

Med rabbinerna inringade siktade Dweck in sig på New Jerseys korrupta politiker.

Delstatens hälsoinspektör Joseph Castagna hjälpte honom att förmedla en muta på närmare 40 000 kronor till en stadsanställ för ett byggnadslov.

Därefter fortsatte han att avslöja andra politiker och tjänstemän på liknande sätt. I torsdags i förra veckan slog polisen till med den ena razzian efter den andra.

– New Jerseys korruptionsproblem är ett av de värsta, om inte det värsta, i hela landet, säger Ed Kahrer på den FBI-avdelning i New Jersey som utreder ekonomisk brottslighet.

– Korruption är en cancer som hotar att förgöra våra grundläggande värderingar i den här staten.

Magnus Sundholm