Nyheter

Gömda-bråket detta har hänt

Marklund.

Marklund.

NYHETER

1995

Första utgåvan av ”Gömda”, med undertiteln ”En sann historia”, ges ut på Bonnier Alba. Maria (Mia) Eriksson står som medförfattare tillsammans med journalisten och författaren Liza Marklund.

2000

”Gömda” släpps i en ny reviderad upplaga på Piratförlaget och försäljningen tar fart. Mias öde engagerar och hon blir ett slagträ i debatten om misshandlade kvinnor.

2004

”Asyl – den sanna fortsättningen på Gömda” kommer ut. Boken handlar om familjens liv på flykt.

2005

Maria Eriksson släpper boken ”Mias hemlighet” som lanseras som fortsättningen på ”Gömda” och ”Asyl”.

Boken handlar om familjens liv i USA. Nu avslöjas familjens stora hemlighet: att sonen Michael, eller ”Daniel” blev kvar i Sverige.

2007

”Mias systrar”, skriven av Maria Eriksson och Aftonbladet-journalisten Kerstin Weigl, ges ut.

I boken får läsarna följa tre kvinnor som också lever på flykt undan sina män.

2008

Mia Eriksson ger ut boken ”Emma, Mias dotter” som hon skrivit tillsammans med dottern. Boken berättar om familjens öde utifrån Emmas perspektiv.

12 december 2008

Monica Antonssons bok ”Mia – sanningen om Gömda” släpps. Först väcker den inte så mycket uppmärksamhet. Men sedan bloggare börjar skriva om den startar ett omfattande bråk om sanningshalten i ”Gömda”. Samma dag JK-anmäler Mia Monica Antonsson för att hon i arbetet med boken brutit mot det källskydd som hon gett Mia i samband med tidigare intervjuer.

19 december 2008

Debatten efter Antonssons bok får Piratförlaget, som ger ut ”Gömda” och ”Asyl”, att backa om sanningshalten. I stället säger de nu att det borde stå ”baserad på en sann historia” på bokomslagen. JK inleder en förundersökning om brott mot Monica Antonsson.

11 januari 2009

Liza Marklund bemöter kritiken och ber läsarna om ursäkt i ett långt inlägg på sajten Newsmill. Intresset är så stort att sajten kraschar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter