En av bilderna ”Sackey Wasky” skickar till sina offer.
En av bilderna ”Sackey Wasky” skickar till sina offer.

Så luras män – på nätet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Sackey Wasky” blåser svenska män på hundratusentals kronor

En av bilderna ”Sackey Wasky” skickar till sina offer.
En av bilderna ”Sackey Wasky” skickar till sina offer.

Hon kallar sig Sackey Wasky och blåser svenska och norska män på hundratusentals kronor på nätet.

– När en bekant blev lurad bestämde vi oss för att slå tillbaka, säger Stefan och Omar.

I dag kan Aftonbladet visa hur kända dejtingsajter blir vägen till tömd plånbok för hundratals ensamma män.

HÄR KNÄCKER DE BEDRAGERSKAN Stefan och Omar är duktiga hackers och tar enkelt fram ”Sackey Waskys” mejlväxling med olika män – där finns kopior på de betalningsorder

Svenske Johan och norske Odd trodde båda att de hittat guld – i dubbel bemärkelse. En ung, söt, blivande fru. Och 35 kilo guldsand från Ghana.

I dag har de blivit bedragna på nära 40 000 svenska och över 150 000 norska kronor.

– De är bara två av många, många lurade, säger Stefan, som tipsade Aftonbladet via 71 000.

En bekant till Stefan och hans kompis Omar har också gått i fällan.

Skickar bevis

– Han fattar fortfarande inte att han blir blåst. Han har förlorat 50 000 kronor. För att få stopp på det knäckte vi mejlkontot på ”tjejen” från Ghana han fastnat för.

Stefan och Omar är duktiga hackers. Det tog dem mindre än en minut att plocka fram ”Sackey Waskys” mejlväxling med män från Sverige, Norge, Tyskland, Schweiz och många andra länder. Här finns kopior på betalningsorder där ensamma män betalat tusentals kronor för flygbiljetter, ”utresekostnader” och annat till ghananskan, som förstås aldrig kommer.

Här finns också ”Sackeys” pass och id-handlingar, kopior på dokument från ghananska myndigheter och polis, läkarintyg – allt skickat som bevis på att hon är den hon utger sig för.

Allt är skickligt gjort, och falskt.

– Hon uppträder i många olika skepnader, säger Stefan. Ibland är hon en fattig flicka som inte kan betala flyget själv. Andra gånger är hon välbärgad, och har ärvt guld från gamla släktingar. Men så fort någon har börjat skicka pengar får hon problem och behöver mer för att kunna resa.

Träffats på stor sajt

”Sackey” kan också befinna sig i Sverige eller Norge. Några av mejlen är skrivna på norska - förklarat med att hon arbetat på hotell där en tid. De flesta av de lurade männen har träffat ”Sackey Wasky” på den stora dejtingsajten Match.com

Sättet att få männen att trilla dit är påtagligt lik grooming, metoden pedofiler använder för att lura unga tjejer.

– ”Sackey” kan mejlväxla i fyra till fem månader innan hon ber om pengar, säger Omar.

Ibland behöver hon till bröllopet, ibland till mutor för att föra ut guldet.

I mejlväxlingarna visar de svenska och norska männen upp sig och sina hem på bild. De flesta har helt vanliga yrken, många är skilda, har kommit upp i åren och levt ensamma länge. Av mejlväxlingen framgår att ”Sackey Wasky” bara det senaste året lyckats lura till sig närmare en halv miljon kronor.

– Vår bekant är en väldigt snäll människa, säger Stefan. Så det värsta är inte pengarna han blir lurad på, utan känslorna han lagt ner i det här.

Publicerad: