Massprotester vid fredagsbön i Iran

1 av 3 | Foto: En man som är trogen regimen riktar en tårgaspistol mot en demonstrant utanför Teherans Universitet i samband med fredagsbönen. Eftersom utländska journalister är förbjudna i Iran är ursprunget till alla bilder svårt att verifiera.
NYHETER

Teheran skakas återigen av våldsamma protester. I en fredagspredikan krävde den mäktige mullan Rafsanjani att regimen släpper de demonstranter som gripits efter det omstridda valresultatet.

Tårgasen fyllde återigen luften och polisen svingade sina batonger mot oppositionens grönklädda fotfolk utanför Teherans universitet.

Avgå Ahmadinejad, skanderade demonstranterna bland annat.

Minst femton personer greps enligt nyhetsbyrån AFP. Bland de gripna fanns den kända människorättsaktivisten Shadi Sadr. Sadr jobbar nära Palmepristagaren Parvan Ardalan och har flera gånger besökt Sverige.

Attackerad

Också oppositionskandidaten Mehdi Karroubi blev attackerad av civilklädda män när han skulle gå in på universitetsområdet, berättar hans son för nyhetsbyrån Fars.

Hans turban föll av. De förolämpade honom på alla möjliga sätt, sade han.

Under tiden, inne på universitetsområdet, riktade en av de mäktigaste personerna i landet, mullan Akbar Hashemi Rafsanjani, vass men väl inlindad kritik mot den sittande regimen.

Om människor inte får delta och deras röster inte räknas, då är regimen inte islamisk. I dag är en bitter dag, sade han.

Rafsanjani krävde också att alla de demonstranter som gripits under protesterna ska släppas. Han deklarerade att landet befinner sig i en kris efter anklagelserna om valfusk som riktats mot den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

Det har länge stått klart att Rafsanjani står bakom oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi och dennes krav på att rösterna från valet den 12 juli ska räknas om.

Skärpning

Men fredagens utspel var första gången Rafsanjani offentligt riktade kritik mot regimen. Och att det sker i fredagspredikan, som normalt är en megafon för regimens propaganda, är anmärkningsvärt, menar Irankännaren och sociologiprofessorn Massoud Kamali.

Det här är en skärpning av striden inom det religiösa ledarskapet och kan utveckla sig till en stor kris för landet, säger han till TT.

Tv-sändningarna från universitetets fredagsbön, med religiösa och politiska tal av framstånde mullor som den högste ledaren Ali Khamenei, tillhör vanligheterna i det revolutionära Iran.

Rafsanjani är en de viktigaste aktörerna i Irans komplicerade maktapparat. Han leder bland annat det så kallade Expertrådet som enligt konstitutionen har rätt att avsätta den högste andlige ledaren.

Mattias Pleijel/TT