Smittan sprids rekordsnabbt

NYHETER

140 000 har drabbats – hittills

LONDON. Världen förbereder sig för en av historiens största pandemier.

Svininfluensan väntas ta ny fart i höst.

Hittills har nära 140 000 drabbats. 781 har dött.

I Europa har Storbritannien drabbats hårdast av svininfluensan.

I går kväll vädjade hälsoexperter till landets regering att stänga skolorna i höst för att stoppa spridningen, skriver The Guardian.

I Helgen meddelade British Airways och Virgin Atlantic att man stoppar resenärer med symptomen. De har till och med krävt att resenärerna själva ska visa läkarintyg på att de inte är drabbade. Flygpersonalen kontrollerar nu om passagerare har feber, huvudvärk, öm hals eller rinnande näsa.

29 britter döda

I går rapporterade Evening Standard att myndigheterna slagit en järnring runt förråden av Tamiflu som ska börja delas ut i London den här veckan.

Utdelningen, som sker vid ett hundratal speciella stationer, ska skyddas av vakter för att förhindra stöld eller kaos bland panikartade patienter.

Hittills har 29 britter, varav tio i huvudstaden, dött av svininfluensan. Över tio tusen är smittade.

Barn och gravida har hittills drabbats hårdast. The National childbirth trust har gått så långt att man råder kvinnor att skjuta upp planerade graviditeter.

I går rapporterade Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) 16 969 bekräftade fall i EU- och Efta-länderna, varav 33 dödsfall. I övriga världen var siffran 122 597 smittade och 748 döda.

Pandemin som spritt sig till över 140 länder blir troligen den största i historien, menar WHO.

Nordamerika har hittills drabbats värst. Enligt ECDC har USA rapporterat 263 dödsfall. I Mexiko är siffran 125 och i Kanada 145. I de tre länderna uppges närmare 65 000 människor bära på viruset.

Specialavdelningar

Enligt New York Times planerar myndigheterna nu att upprätta speciella avdelningar i sjukhus och officiella byggnader i New York för att undvika den panik som utbröt i våras.

I Sydamerika har pandemin slagit hårdast mot Argentina, där 137 har dött. I Chile är över 10 000 smittade, 40 dödsfall har rapporterats.

I Asien är Thailand värst drabbat, med 24 döda. I Kina har bara ett enda dödsfall rapporterats: i Hongkong. I Australien har däremot ett 30-tal dött, på Nya Zeeland 10.

Enligt WHO spred sig svininfluensan, A(H1N1), på sex veckor lika långt som vanliga influensor gör på ett halvår.