Nyheter

Olofsson vill byta ut Vattenfalls vd

Av: 

Tobias Österberg

Mikael Åberg

NYHETER

Maud Olofsson letar ersättare till Vattenfalls vd Lars G Josefsson.

– Jag hoppas att det ska kunna komma ett besked om en ny vd så snart som möjligt, säger hon till journalister efter en debatt i riksdagen.

Näringsminister Maud Olofsson säger att det sedan en tid tillbaka pågår ett arbete med att hitta en ny vd till Vattenfall. Hon hänvisar till att hon fått det beskedet från Vattenfalls ordförande.

Vattenfalls affärer var en stor nyhet i fredagens tyska tidningar men mer på nyhetsplats än på ledarsidorna. De flesta tidningar refererade till svenska medier eller nyhetsbyrårapporter. Ett undantag var tyska Financial Times:

Trögt arbete

"Dålig image, sjunkande intäkter, tvivelaktig strategi. Den svenska regeringen tänker inte längre tåla Vattenfalls kurs och örfilar koncernen i offentligheten", inledde finanstidningen sin genomgång av regeringens missnöje med Vattenfall.

Tidningen noterar att Josefsson medgivit flera fel och att regeringen är särskilt missnöjd med problemen med de tyska kärnkraftverken, de minskade intäkterna och att omvandlingen av elproduktion från förnyelsebara energikällor går så trögt.

Vattenfall förnekar

Tidningen betecknar också Maud Olofssons kritik som en "helomvändning" som beror på avslöjandet om planerna på att avyttra det svenska elnätet för att finansiera ett brittiskt kärnkraftverksbygge.

Men vattenfall förnekar Olofssons uttalande.

– Det blir ingen ny vd. Lars G Josefsson har både ägarens och styrelsens förtroende, säger Mark Vadafz, presschef på Vattenfall.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter