Så minns vännerna Ingemar Johansson

Ingvar Oldsberg: Han var en härlig människa

Arne Weise, 78, tv-legendar:

–?Han var göteborgare precis som jag. Jag minns honom kanske framför allt från 40-talet och på dansbanan i Liseberg. Han kom i sin sjömanskostym som man hade på den tiden. Jag vill minnas honom som när han var i sin krafts dagar. Det är en stor svensk som jag minns med glädje.

Kwamena Turkson, 32, före detta tungviktsboxare, nu i boxningsförbundets styrelse:

–?Vi har träffats flera gånger men kände inte varandra. Det man kan säga om Ingemar är att han varit oerhört betydelsefull för svensk boxning. En tungviktstitel, det är det finaste man kan vinna.

Håkan Brock, 47, före detta proffsboxare i tungvikt:

–?De gånger jag träffade Ingemar fick jag intrycket att det var en väldigt trevlig person. Som boxare hade han redan gjort allt när jag föddes. Prestationen, att ta en tungviktstitel, är enorm.

Sigurd Glans, 78, före detta redaktionschef på Aftonbladet och författare till ”Tungviktaren”, en biografi om Ingemar Johansson:

–?Jag minns Ingemar som en kille som behöll sin stil i hela sitt liv. Han blev aldrig stöddig och behandlade alla människor väl. Även när han var som störst efter VM-titeln var han samme gamle Ingemar som en gång inlett sin karriär i Redbergslids boxningsklubb.

Lars-Gunnar Björklund, 71, legendarisk sportkommentator:

– En av de största vi haft, om inte den allra största. Han förde in oss i en helt ny värld som vi bara hade läst om i Rekordmagasinet tidigare, samtidigt förblev han den trygga, goa Göteborgskillen. Jag hade dessutom det stora nöjet att räkna honom som en kompis. Det var en alldeles förnämlig person och vi blev goda vänner.

Ingvar Oldsberg, 63, programledare:

–?Jag minns Ingemar som jovialisk och alltid tillgänglig. Jag höll ett tal till honom på Idrottsgalan där han inte kunde vara med. Jag visste att han sett galan på tv men jag var inte säker på att han hade hört mitt tal. Efteråt åkte jag ner till Bedagården där han bodde och höll det för honom. Ingemar skrattade gott. Han var en härlig människa.

Publisert: