Nyheter

Dömd mördare kartlägger journalister

Av: 

David Nannini Nilsson

NYHETER

Den dömde mördaren och nazisten Hampus Hellekant bad om att ”få gå vidare någon gång”.

Nu avslöjar tidningen Arbetaren att han kartlägger journalister och meningsmotståndare – och fortfarande har band till den nazistiska rörelsen.

Hampus Hellekant.
Hampus Hellekant.

Hampus Hellekant, som nu bytt namn, dömdes för mordet på syndikalisten Björn Söderberg i oktober 1999.

2007 släpptes han från fängelset med villkorlig dom och antogs till läkarlinjen på Karolinska institutet i Stockholm.

– Jag måste väl få gå vidare någon gång. Jag har genomgått de här testerna och kommer inte att hoppa av, sa Hellekant i en intervju med Dagens Nyheter den 7 november 2007.

”Det är för jävligt”

Efter att det avslöjats att han kommit in på utbildningen med förfalskade betyg stängdes han av med omedelbar verkan.

I januari i år avslöjades det att Hampus Hellekant återigen antagits till läkarlinjen – denna gång vid Uppsala universitet.

– Min sons mördare har inget på läkarlinjen att göra. Det är för jävligt att de inte lyckats stoppa honom, sa Björn Söderbergs far till Aftonbladet den 18 januari i år.

Nu avslöjar tidningen Arbetaren att Hampus Hellekant fortsätter att kartlägga bland annat journalister – och att hans band till den nazistiska rörelsen inte är brutna.

Enligt Arbetaren har Hellekant lagt upp information om journalister som skrivit om honom på sajten Metapedia och han har bland annat med namn listat de Säpo-spanare som övervakat honom.

”Jag kan bekräfta att det var han”

Journalisten Peter Karlsson, som tillsammans med sin partner Katarina Larsson granskat extremhögern, bekräftar att en bildserie som i somras publicerades på nazi-sajten Info14 tagits av Hampus Hellekant.

– Jo, jag kan bekräfta att det var han som fotograferade, säger Peter Karlsson till Arbetaren.

”Bilderna är tagna efter det att hans Peter Karlssons skyddade identitet röjdes – igen. Det visar dock med all tydlighet att skyddad identitet inte betyder något i längden. För Peter Karlsson och company betydde avslöjandet att de fick ta sitt pick och pack och flytta till ett akut skyddsboende, de ville inte ta risken att bo kvar”, skriver Info14 i artikeln under bilderna, uppger Arbetaren.

En poliskälla säger till tidningen att en legitimationskontroll gjordes på Hampus Hellekant i juni 2007 då Hellekant befann sig i närheten av parets bil. Peter Karlsson skadades svårt av en bilbomb i Nacka sommaren 1999.

”Javisst, det är han. Det är oerhört likt”

Expressens Katrin Krantz är en av de journalister som fått sin bild upplagd på internetsajten Metapedia:

– Jag satt i tingsrätten och arbetade när jag hörde att någon ropade mitt namn. När jag tittade upp såg jag en person med kamera som tog kort på mig och sedan försvann ut ur lokalerna, säger hon till Arbetaren.

När tidningen visar en nytagen bild på Hellekant för Krantz känner hon igen personen som tog bilden:

– Javisst, det är han. Det är oerhört likt.

Hellekant har under de senaste åren lagt upp personuppgifter på åtminstone 96 personer på internet, uppger Arbetaren.

Bland de kartlagda finns bland annat de Säpo-anställda Ahn-za Hagström och Karin Lönnheden, polismannen Eiler Augustson som ledde utredningen om mordet på Björn Söderberg, rättspsykiatrikern Ulf Åsgård, journalisterna Andreas Harne, Fredrik Sjöshult, Niklas Svensson, Katrin Krantz, Lasse Wierup, Magnus Linton, Yrsa Stenius och Martin Fredriksson, samt flera som arbetar för den nazistgranskande tidskriften Expo – däribland Stieg Larsson, Andreas Rosenlund, David Lagerlöf och Mikael Ekman.

Forskarna Mats Deland och Tobias Hübinette har också kartlagts av Hellekant, uppger Arbetaren.

Arbetaren har försökt nå Hampus Hellekant för en kommentar via telefon, post och de olika forum där han skriver på internet, men inte fått svar. Dagen efter att tidningen först sökt kontakt med Hellekant raderas bland annat åtskilliga postningar på Metapedia.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: