”Det är ingen bluff”

avLinda Hjertén

Ballongpojkens familj om
dramat som en hel värld följde

Heliumballongens luftfärd följdes spänt av en hel värld.

Men var det ett äkta drama eller en välplanerad bluff?

– Jag börjar faktiskt bli lite förbannad över att få frågan. Vad skulle jag ha att vinna på det? säger amatörvetenskapsmannen Richard Heene.

En utmattad familjen Heene mötte i morse amerikansk media.

I går följde en hel värld sökandet efter deras sexårige son Falcon som befarades vara ombord på en hemmagjord ballongfarkost som svävade okontrollerat tusentals meter upp i luften i Colorado.

Efter att heliumballongen efter en och en halv timme i luften störtat till marken visade det sig att pojken aldrig varit ombord – han hade legat gömd på familjens vind.

"Skrek hans namn"

Falcons mamma Mayumi säger i dag till CNN att hon grät och skrek av lycka och chock när sonen, som de trodde befann sig högt upp i luften, plötsligt kom in i vardagsrummet.

– Det tog ett tag innan jag förstod att han verkligen var där. Jag hoppade upp och ner och skrek hans namn. Vi trodde att vi hade förlorat honom.

– Vi är så glada att Falcon lever. Vi gick igenom så många känslor. När jag fick höra att ballongen landat men att den var tom var det det värsta besked jag fått i mitt liv. Jag trodde att han hade ramlat ur. Jag vill aldrig uppleva något liknande igen, säger Richard Heene.

"För showens skull"

Men strax efter den lyckliga familjeåterföreningen väcktes misstankar om att det hela kunde vara en jättebluff, iscensatt av amatörvetenskapsmannen och stormjägaren Richard Heene för publicitetens skull.

När lille Falcon i går i direktsänd tv svarade på frågan om varför han inte kom fram tidigare från sitt gömställe på vinden svarade han:

– Men ni sa ju… Vi gjorde det ju för showens skull.

Ett uttalande som spädde på misstankarna än mer.

"Jag blir förbannad"

I dag tillbakavisar en arg Richard Heene anklagelserna.

– Jag börjar faktiskt bli lite förbannad över att få frågan. Att folk påstår det är patetiskt. Vad skulle jag ha att vinna på det? Jag säljer ingenting. Jag marknadsför ingenting, säger Richard Heene till NBC:s "Today show".

Om att sonen sa som han gjorde säger han:

– Kom i håg, han är bara sex år gammal. Jag vet inte ens om han förstod frågan.

Familjen Heene får även stöd av polisen. Polischefen Jim Alderden säger att hans mest luttrade utredare förhört familjen och att de är fullständigt övertygade om att de talar sanning.

– Baserat på vad de säger, hur de säger det och deras kroppsspråk är utredarna säkra på att det här är på riktigt, att det inte är en bluff, säger Alderden.