Kina straffar Danmark för Dalai Lama-besök

Alla älskar Tibets andlige ledare men inte ens Obama vågar numera träffa honom

Foto: AP/REUTERS
Dalai Lama fick inte träffa Barack Obama.

Kinas ökade makt kan mätas i hur rädda världens ledare är för att träffa fredspristagaren Dalai Lama.

Danmark är modigare än USA.

Men det kostar i kinesisk vrede.

Dalai Lama är på väg att bli mannen som alla älskar men väldigt få vågar bli sedda med.

I förra veckan var Tibets andlige ledare i Washington. Kutymen är att han då alltid träffar presidenten. Barack Obama avböjde den här gången och försökte inte ens dölja skälet.

USA:s president ska besöka sin kinesiske kollega Hu Jintao i november och vill inte göra sin värd upprörd. Obama säger att han visst tänker träffa Laman men först någon gång efter toppmötet.

Ett utslag av realpolitik.

Oavsett skäl så ser det ut som Obama böjer sig för Kina. Något han fått kritik för på hemmaplan. Mänskliga rättigheter får stå tillbaka för viktigare frågor som världsekonomin, Irans kärnvapen och klimathotet.

I den treklövern är Kinas förtryck i Tibet en "ovidkommande fråga".

Danskarna är inte lika rädda. I slutet av maj tog statsministern Lars Lökke Rasmussen emot Dalai Lama i statsministerbostaden på Marienborg.

Att besöket kallades "privat" hjälpte inte. Kina ambassadör i Köpenhamn infann sig omedelbart på utrikesdepartementet för att framföra KInas skarpa protester. Samtidigt kallades den danske ambassadören i Peking in för att motta protesterna på plats.

Men det räckte inte med det avslöjas nu i en hemlig mejlväxling som den danska tidningen Politiken kommit över.

Kina lät enligt ett internmejl på UD, förstå att planerade besök från fyra danska ministrar fick skjutas på framtiden. Danska företag fick svårare att verka i Kina.

Kina ställde också in sitt deltagande i fler förberedande möten inför den stora klimatkonferensen i Köpenhamn i december.

Nedfrysningen av förbindelserna bekräftades av ett svar som utrikesminister Per Stig Möller gav till folketinget för några veckor sedan.

– Kineserna anser att Dalai Lamas besök har underminerat vitala kinesiska intressen och därför skadat förbindelserna mellan Kina och Danmark på ett allvarligt sätt, förklarade Möller.

Kina har alltid klagat när länder officiellt tar emot Dalai Lama. Men reaktion blir allt hårdare i takt med att Kinas tuppkam växer.

Världen tar varningen på allvar.

Obama är inte den ende som nobbat Dalai Lama. Sydafrika vägrade tidigare i år att ge Dalai Lama inresevisum till en konferens.

De ville inte riskera bråk med Kina före fotbolls-VM nästa år.

När Dalai Lama besökte Nya Zeeland för två år sedan svarade premiärministern inte ens på inbjudan till att möta den religiöse ledaren.

Annat var det i maj 2000. Då åt dåvarande statsministern Göran Persson frukost med Dalai Lama i en timme och sa efteråt att mötet var en viktig markering om att Tibetfrågan inte är glömd. Kina protesterade men iskylan uteblev.

Det är svårt att tänka sig Fredrik Reinfeldt träffa Dalai Lama på samma sätt i dag utan att relationerna skulle skadas.

Kina är mycket starkare nu. Och visar det gärna.

avWolfgang Hansson