Sju greps i USA för terrorplaner

NYHETER

Sju män greps i den amerikanska delstaten North Carolina på måndagen, anklagade för att ha planerat terrordåd. Enligt ett uttalande från USA:s justitiedepartement ska de ha deltagit i en sammansvärjning för att engagera sig i "våldsam jihad".

Alla sju anklagas för att ha planerat att stödja terrorister och att ha konspirerat i syfte att kidnappa, skada och mörda personer utomlands.

Männen är mellan 20 och 39 år gamla. Sex av dem är amerikanska medborgare medan den sjunde har uppehållstillstånd i landet. Den äldste av dem anklagas för att ha rest till Afghanistan och Pakistan mellan 1989 och 1992 för att få militär utbildning i terrorläger, Mellan 2006 och 2009 ska de sju ha försökt samla in pengar för terrorändamål och ha övat vapenanvändning.

Enligt åtalet ska planerna ha rört attacker mot Israel. I juni 2007 ska flera av de gripna ha rest till Israel med syfte att genomföra terrordåd, men de återvände till USA med oförrättat ärende, enligt uttalandet från justitiedepartementet. En annan av de gripna ska ha rest till Kosovo för att delta i jihad.

TT