Prövningstillstånd för pirater

Försvaret i Pirate Bay-rättegången får prövningstillstånd i Högsta domstolen när det gäller de två jävsanklagade domarna i hovrätten. Däremot får de inte prövningstillstånd när det gäller domaren Tomas Norströms jäv i tingsrätten.

Det beslöt Högsta domstolen på onsdagen.

– Det är jätteviktigt att jävsfrågan i Pirate Bay-målet verkligen prövas av högsta instans innan vi tar en rättegång. Jag är glad för det men jag räknade med det, säger den dömde Carl Lundströms ombud Per E Samuelsson

– Nu får vi hoppas att Högsta domstolen verkligen lägger manken till och gör ett ordentligt genomarbetat beslut så att vi får reda ut den här frågan en gång för alla.

Samuelsson bedömer att det kommer att ta minst ett halvår för Högsta domstolen att avgöra frågan.

”Jättenöjd”

Den piratdömde Peter Sunde, som tidigare var Pirate Bays talesman, är glad över Högsta domstolens besked.

– Jag är jättenöjd med det här, men jag tycker samtidigt att det är konstigt att Tomas Norström inte prövas av Högsta domstolen. Domarna i hovrätten är väl snarast mindre jäviga än Tomas Norström var, säger Sunde till TT.

– Men samtidigt tycker jag att det är bra att det reds ut. Det har varit lite väl många skandaler.

Samtidigt innebär att HD:s beslut att hovrättsförhandlingen om Pirate Bay skjuts ännu längre in i framtiden. För Peter Sunde innebär det att han får vänta på slutgiltig dom ännu längre.

– Vi har sett framför oss att det skulle ta lång tid så egentligen spelar det inte så jättestor roll. Men det hade varit skönt att få det avklarat, helt klart. Men det är viktigare att man får saken prövad ordentligt än att det görs fort och ojuste, s

TT

Publisert: